Hronika YSLAJDER

POLICIJA U CENTRU ZA SOCIJALNI RAD I VAN RADNOG VREMENA

centar-za-socijalni-rad
Centar za socijalni rad u Zrenjaninu

ZRENJANIN – Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prisustvovao je sastanku koji je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević održao sa predstavnicima gradova i opština iz cele Srbije, a na kojem je bilo reči o unapređenju rada centara za socijalni rad, čiji su osnivači lokalne samouprave koje su i nadležne i odgovorne za njihovo funkcionisanje.

 

centar-za-socijalni-rad
Centar za socijalni rad u Zrenjaninu

 

Janjić je posle sastanka sa ministrom Đorđevićem ocenio da Grad Zrenjanin ima dobru saradnju sa ovdašnjim Centrom za socijalni rad, dodajući da će u narednom periodu još više unaprediti komunikaciju sa ovom ustanovom, a preko nje i sa nadležnim ministarstvom.

 

– U prostorijama našeg Centra za socijalni rad nisu zabeleženi drastični slučajevi nasilja, kao što je to bilo u poslednje vreme u nekim drugim sredinama. Zrenjanin je mirno mesto za život i mi se svim snagama trudimo da tako i ostane. Zbog toga smo u stalnoj komunikaciji sa nadležnim ustanovama, kao i sa policijom i tužilaštvom, a imamo i oformljenu Radnu grupu za multisektorsku saradnju u oblasti sprečavanja i prevencije nasilja nad ženama i u porodici – kazao je Janjić za portal zrenjaninski.com.

 

Nakon nedavnih tragičnih događaja u dva beogradska centra za socijalni rad, u Gradskoj kući u Zrenjaninu održan je sastanak pomenute Radne grupe, na kojem je zaključeno da ustanove i institucije i svi faktori koji su uključeni u primenu novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a koji se primenjuje od 1. juna, dobro funkcionišu kada je u pitanju ovaj banatski grad. V.d. direktora Centra za socijalni rad u Zrenjaninu Olivera Lisica kazala je tom prilikom da je ova ustanova dobila dodatnu pomoć Policijske uprave.

 

– Pripadnici policije nekoliko puta su posetili Centar van radnog vremena, u vreme viđanja dece u kontrolisanim uslovima, tako da prvi koraci pojačavanja bezbednosnih mera idu u tom pravcu – naglasila je Lisica.

 

Svetlana Grbo iz ovdašnjeg Centra za socijalni rad dodala je da je Zrenjanin sredina u kojoj je saradnja između institucija bila i do sada na visokom nivou.

 

– Policija je dobila najveća ovlašćenja, a Centar za socijalni rad sada dobija informacije o svim događajima na dnevnom nivou, što ubrzava i naše postupanje. Zadržali smo i praksu koju i zakon predviđa, da jednom nedeljno tužilac organizuje sastanke u tužilaštvu, da razmatramo sve prijave koje su prispele u prethodnim danima i da u svim situacijama sačinjavamo planove zaštite i podrške žrtvama – navela je Grbo.

 

Osnovni javni tužilac u Zrenjaninu Mladen Vujin navodi da su policijski službenici, zamenici javnog tužioca i sudije prošle obuku koju je sprovela Pravosudna akademija i Kriminalističko – policijska akademija.

 

– U prvih 16 dana od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici tužilaštvo je predložilo Osnovnom sudu 21 hitnu meru i podnelo osam prijava radi izricanja mera zaštite od nasilja u porodici – istakao je Vujin.

 

Kako je napomenuo, posmatrajući dosadašnji rad Policijske uprave, Centra za socijalni rad, Osnovnog i Prekršajnog suda, kao i Osnovnog javnog tužilaštva, svi organi su pokazali da svoj deo zadatka u ovom lancu obavljaju na najkvalitetniji način.

 

– Kada se bude radila šira analiza na teritoriji Srbije, uveren sam da će Zrenjanin i dalje prednjačiti po kvalitetu postupanja i same primene zakona – zaključio je Vujin.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz