Hronika

OSNOVNI SUD U ZRENJANINU: Ubrzano se “čiste” stari predmeti

ZRENJANIN – Odlukom Visokog saveta sudstva broj sudija u Osnovnom sudu u Zrenjaninu utvrđen je na 25, a jedno mesto upražnjeno je i oglas još nije raspisan. To, međutim, ne ometa ovaj sud na čijem je čelu sudija Zlatoje Ankić, da beleži odlične rezultate.

Sud tabla 2

– Raduje podatak da sudije dobro i kvalitetno rade, što potvrđuje i poslednji izveštaj, za period od 1. januara do 30. juna. U tom vremenskom intervalu bilo je 34.874 ukupno primljenih, odnosno predmeta u radu, u svim materijama. Od tog broja, rešeno je 20.605, ostalo je nerešeno 14.269, a kvalitet rada je 99,2 posto. Kvalitet je isti kao u ranijem period, ali je ažurnost suda povećana – napominje Ankić u razgovoru sa portal zrenjaninski.com. 

On ističe podatak da su sudije u svim materijama prebacivale normu.

– Sudija Osnovnog suda u krivičnim predmetima mesečno treba da reši 14 predmeta, parnični 20, onaj koji postupa u radnim sporovima ima normu 20, kod porodičnih sporova norma je 25, u uzvršnim 50, dok je kod ostavine 100. Mi imamo prosek u parnici 22,57 po sudiji, što je iznad norme, a daleko iznad prošlogodišnjeg proseka koji je bio nešto iznad 16. U radnim sporovima prosek je 30,17, u porodičnim 32, u krivičnim 20,1, što je gotovo za trećinu iznad norme, kao i kod ostavine gde se u proseku rešavalo 133,42 predmeta po sudiji – napominje Ankić, ukazujući da je kvalitet rada izuzetno visok.

Od 407 predmeta po žalbi, 299 presuda je potvrđeno, 38 preinačeno, a 55 ukinuto. U predmetima porodičnog prava, na primer, od 37 po žalbi potvrđeno je čak 36. Ankić posebno ističe podatak da se ubrzano radi na takozvanom “čišćenju” starih predmeta, kojih je ovaj sud na početku godine imao 305, a do prvog dana jula ostalo je 234, što znači da je 71 rešen. Najveći priliv predmeta u ovom sudu je u ostavinama, napominje Ankić, što bi u narednim mesecima trebalo da se promeni.

– Od 1. maja postupci mogu da se vode pred javnim beležnicima i sada stranke žure da što pre okončaju ostavinski postupak pred sudom. Jer, intencija je da ovi predmeti polako prelaze u nadležnost javnih beležnika, kojih je u našem gradu tri. Oni u ovom momentu nisu ni kadrovski ni prostorno, ni tehnički osposobljeni za rad u toj materiji, pa moraju ubrzano da traže rešenja da bi do 1. septembra bili spremni da preuzimaju nove predmete. Kada oni počnu da rade ostavinu, sud će biti dosta rasterećen u ovoj materiji – napominje Ankić, koji je naročito ponosan što je kao predsednik Osnovnog suda dobitnik značajnog priznanja – Povelje “Kapetan Miša Anastasijević”, za kvalitet rada i unapređenje sudstva.

Podeli članak
sinovoz
FAM