Hronika

OSNOVNI SUD SPREMAN ZA REFORME

ZRENJANIN – Srbija je otvorila poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom, a za deo koji se odnosi na reformu pravosuđa zrenjaninski Osnovni sud je već uveliko spreman.

Zlatoje Ankić
Zlatoje Ankić

– Evropska unija je stavila u fokus pregovaračkog procesa poglavlja koja se, pored ostalog, odnose i na pravosuđe, uz isticanje da je suština svih pravnih akata i planskih dokumenata upravo vladavina prava, a ona se obezbeđuje poštovanjem temeljnih vrednosti na kojima je Evropska unija formirana. Sada je postavljen samo okvir pregovora, unutar kojeg postoje veoma konkretni sadržaji. U pogledu reforme pravosuđa elementi su jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti i efikasnosti pravosuđa. Sledi nam sprovođenje brojnih aktivnosti koje će imati direktan uticaj i na svakodnevni život građana – kaže za portal zrenjaninski.com predsednik Osnovnog suda u Zrenjaninu Zlatoje Ankić.

Sud na čijem je on čelu već beleži zapažene rezultate, kako u kvalitativnom, tako i u kvantitativnom pogledu.

– Ovaj Osnovni sud uključen je u projekat “Unapređenje efikasnosti pravosuđa”, koji finansira Evropska unija. Taj projekat uz glavni cilj unapređenja rada pravosudnih organa, treba da uveća njihove sposobnosti za merenje učinka, sve kroz standardizaciju radnih procesa i procedura. To će  se postići revizijom zakonodavstva, poboljšanjem metodologija rada, ali i boljom komunikacijom sa javnošću – napominje Ankić.

Poseban deo ovog projekta je podrška sudovima u rešavanju starih predmeta.

– Važno je napomenuti da je Osnovni sud u Zrenjaninu uz preduzete pojačane aktivnosti znatno smanjio broj starih nerešenih predmeta, za pola godine gotovo za četvrtinu i taj trend ćemo nastaviti – ističe Ankić.

U ovom sudu, inače, rade 24 sudije, a jedno sudijsko mesto je nepopunjeno.

Podeli članak
sinovoz
FAM