Hronika YSLAJDER

OSNOVNI SUD PRVI U SRBIJI PRIMENJUJE NOVU FORMULU!

ZRENJANIN – Osnovnom sudu u Zrenjaninu ukazana je velika čast da bude prvi sud u Srbiji u kojem će započeti realizacija dela projekta „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“, koji podrazumeva primenu formule za vrednovanje predmeta po težini.

 

osnovni sud

 

U Zrenjaninu su danas tim povodom boravili i članovi Radne grupe za vrednovanje predmeta po težini, koju je obrazovao Visoki savet sudstva.

 

– U Osnovnom sudu u Zrenjaninu započelo je sprovođenje aktivnosti na primeni formule za vrednovanje predmeta po težini i to je bio razlog i za dolazak radne grupe koju je formirao VSS. Formulu je utvrdila baš radna grupa, a usvojio je VSS. Osnovnom sudu u Zrenjaninu ukazana je čast da u njemu krene ovaj pilot program – napominje predsednik Osnovnog suda u Zrenjaninu Zlatoje Ankić, naglašavajući da je rad ovog suda visoko ocenjen i da je to bio razlog da prvi bude odabran za primenu nove formule.

 

Prema ovoj formuli, sudijama se predmeti u rad dodeljuju podjednako, i u pogledu broja predmeta, ali i vrednovanja predmeta, koje se rade u dva nivoa. To je prema težini predmeta, za koje je potrebno neko standardno vreme za sve sudije, i to u parničnoj materiji, radnim sporovima i krivičnoj materiji, dok se 20 posto smatra kompleksnijim. Ideja formule je da se poštuje pravo na prirodnog sudiju, ona se koristi preko elektronskog upisnika i to se smatra jednom od mera za povećanje efikasnosti sudija i suda, ali i smanjenja korupcije.

 

– Primena ove formule je i jedna od naših obaveza prema EU, u procesu pristupanja – objašnjava Ankić i podseća da je to samo deo daleko šireg projekta.

 

Projekat „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“ finansira Evropska unija, a on traje dve godine. Vrednost projekta je 3,8 miliona evra i u njemu se ostvaruje saradnja sa Ministarstvom pravde, Vrhovnim kasacionim sudom, Visokim savetom sudstva, Državnim većem tužilaca, Republičkim javnim tužilaštvom i Pravosudnom akademijom. Ankić podseća da se ovaj projekat bavi rešavanjem starih predmeta, unifikacijom sudske prakse, izradom strategije ljudskih resursa u pravosuđu, čišćenjem podataka u aplikacijama i konačno definisanjem formule za vrednovanje predmeta po težini, kao i još nekim bitnim pitanjima, poput medijacije.

 

– Sve aktivnosti propraćene su treninzima u saradnji sa Pravosudnom akademijom – zaključuje Ankić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.