Hronika YSLAJDER

„NJEGOV JEDINI CILJ JE BIO DA UBIJE BIVŠU SUPRUGU“

sud policija

ZRENJANIN – Njegov jedini cilj je bio da ubije bivšu suprugu, a nikada nije upitao kako je dete. Sa devet godina ga je ostavio samog – u suzama je izgovorio Sveto Savanović, otac ubijene Dijane Zlatić, na današnjem glavnom pretresu koji se protiv okrivljenog Siniše Zlatića (39) iz Žitišta vodi pred Višim sudom u Zrenjaninu.

Zlatić je, da podsetimo, optužen da je 2. jula prošle godine, u žitištanskom kafiću „Makijato“, rafalima iz automatske puške ubio pet osoba, između ostalog i bivšu suprugu Dijanu, kao i da je ranio 22 lica. Njemu se na teret stavlja i da je neovlašćeno nosio vatreno oružje i municiju, čija nabavka i držanje nije dozvoljeno građanima.

Izjava Svete Savanovića nije bila planirana na današnjem suđenju, ali je on reagovao na izjavu advokata Miše Popovića, branioca okrivljenog Zlatića, koji je pokušao da iznese pretpostavku da je okidač za zločin bilo to što je njegov klijent kobne večeri prvi put video suprugu sa drugim muškarcem, odnosno sa Stevanom Jojićem, koji radi u Švedskoj. Da li je strah da će Dijanin i Sinišin maloletni sin otići u Švedsku bio okidač za zločin, bilo je pitanje koje je Popović uputio veštaku Mileni Stanković.

– Nije ni planirala da ide u inostranstvo. Ona je bila toliko svesna, kao majka deteta o kojem brine, da ne može sina do odvede u inostranstvo bez saglasnosti drugog roditelja. A nije ni planirala da ide u Švedsku, pa to ne može ni biti razlog – tvrdio je Savanović.

Na današnjem ročištu nalaz i mišljenje iznela je veštak Milena Stanković koja je utvrdila da je zločin počinjen u stanju smanjene uračunljivosti okrivljenog, ali ne u bitnoj meri, i koja je okarakterisala da se radi o nestabilnoj strukturi ličnosti. Saslušani su i veštaci Jelena Stošić, u vezi sa nalazima DNK, kao i doktor Vladimir Pilija i Dejan Belić, na okolnosti kombinovanog sudsko – medicinskog i balističkog veštačenja.

O samom zločinu svedočili su Rade Dangubić iz Ravnog Topolovca, koji je u pucnjavi zadobio povredu kičme, a metak mu se i dalje nalazi u telu. On se pridružio krivičnom gonjenju Zlatića. Svedočio je i Isidor Sučević iz Žitišta, koji je prvi pritrčao da pomogne sada pokojnom Stevanu Jojiću, kao i ostalima koji su ranjeni u pucnjavi.

– Čuo sam povik „ku…“ i psovku koje se ne sećam. Okrenuo sam se i video pušku u Zlatićevoj ruci. On je podigao pušku, držao je jednom rukom i pucao je u Dijanu – priseća se Sučević, koji kaže da je u toku pucnjave uhvatio cev puške i podigao je uvis.

Slično je svedočio i Milan Majkić, koji se nalazio u neposrednoj blizini Zlatića, kada je pušku stavio na šank i uperio je u pokojnu Dijanu.

– Dijana je sedela na stolici, Jojić je stajao pored nje, a pored njih su bili sada pokojni Vlado Mijatović i njegova supruga Dragana. Kad su počeli rafali, Dijana je nestala – priseća se Majkić.

O detaljima pre i posle zločina svedočio je Zdravko Trivunović iz Žitišta, koji je bio prijatelj sa Zlatićem. On je posle pucnjave naišao na Zlatića na betonskom trotoaru van letnje bašte kafića, obuhvatio ga je oko tela i vodio prema autobuskoj stanici.

– Tada su naišli policajci, ja sam ga gurnuo prema njima, a oni su ga preuzeli i stavili mu lisice na ruke. A pre zločina, kada je video Dijanu sa Jojićem, rekao je „pobiću ih, istina je da me vara sa Jojićem“, i udario je pesnicom o drveni stub i otišao iz lokala – rekao je Trivunović.

Na Zlatićevo pitanje zašto druge nije upozorio na njegovu pretnju, Trivunović je odgovorio da mu ni na pamet ne bi palo da će ih pobiti. Svedok je bio siguran da je okrivljeni, kada su naišli na policiju, rekao „pobio sam ih“.

Svedok Marijan Batić, inače suprug rođene sestre pokojne Dijane Zlatić, svedočio je da je Dijana dolazila kod sestre i da se žalila na psihičko maltretiranje koje trpi u braku.

– Izbacivanje noću iz kuće, spavanje u garaži, Siniša je penio, razbijao stvari… Sve je to trpila Dijana – ispričao je Batić.

Pretres je zaključen čitanjem iskaza troje svedoka, koji su još uvek na lečenju od posledica ranjavanja. Sledeći glavni pretres zakazan je za 6. februar.  

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz