Hronika YTOP

NIZ PREVENTIVNIH MERA NA POČETKU ŠKOLSKE GODINE

policija

ZRENJANIN – Pripadnici Policijske uprave u Zrenjaninu preduzeće na početku i u toku nove školske godine niz preventivnih mera i aktivnosti u cilju unapređenja bezbednosti učenika osnovnih i srednjih škola, kao i školske imovine, saopšteno je danas iz zrenjaninske policije.

 

mera policija

 

Kako se navodi u saopštenju, u toku septembra saobraćajni policajci će sprovoditi pojačane kontrole saobraćaja na putevima, ulicama i raskrsnicama u zonama škola, kojima se najčešće kreću učenici pri dolasku u školu i po povratku kući, zavisno od rasporeda školskih časova. Akcija će, po potrebi, biti nastavljena i u oktobru.

 

“Pojačane kontrole saobraćaja biće posebno usmerene na sankcionisanje prekršaja vožnje nedozvoljenom brzinom i nepropuštanja pešaka, posebno đaka, na obeleženim pešačkim prelazima. Najveća pažnja biće posvećena učenicima koji prvi put polaze u školu i kojima će saobraćajna policija pružati pomoć na prilazima školama”, kažu u Policijskoj upravi Zrenjanin.

 

U septembru i oktobru, za đake prvake biće održana serija predavanja o bezbednom učešću u saobraćaju.

 

Takođe, policija će pojačati patrolno – pozorničku delatnost u blizini škola, posebno na mestima gde su uočeni češći bezbednosni događaji. Aktivnosti će biti usmerene na suzbijanje i otkrivanje eventualnih krivičnih dela, posebno sa elementima nasilja i u vezi sa posedovanjem i prodajom opojnih droga u zonama škola.

 

Školski policajci intenzivno će obilaziti škole u cilju pružanja pomoći i efikasnije zaštite učenika i školske imovine.

 

U okviru preventivnog delovanja, pripadnici Policijske uprave u Zrenjaninu i Odeljenja za vanredne situacije, u saradnji sa školskim upravama na području Srednjobanatskog okruga, u septembru počeće realizaciju projekta “Osnovi bezbednosti dece”.

 

Projekat Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće realizovan u toku cele školske godine, u svim odeljenjima četvrtog i šestog razreda osnovnih škola, a obuhvata sledeće nastavne teme: “Policija u službi građana”, “Nasilje kao negativna društvena pojava”, “Bezbednost dece u saobraćaju”, “Prevencija i zaštita dece od zloupotreba opojnih droga i alkohola”, “Bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža”, “Prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima”, “Zaštita od požara” i “Zaštita od tehničko – tehnoloških opasnosti i prirodnih nepogoda”.

 

Za predavanja su zaduženi obučeni policijski službenici koji poseduju sertifikat za rad sa maloletnicima.

 

“Cilj projekta je razvoj bezbednosne kulture učenika, u smislu njihove edukacije o bezbednosnim rizicima i pretnjama kojima mogu biti izloženi, načinima prevencije i veštinama ostvarivanja bezbednosne zaštite”, kaže se u policijskom saopštenju.

Podeli članak
sinovoz
FAM