Hronika Vesti Zrenjanin

Najavljena zabrana tranzita kroz Mađarsku za vreme praznika

zabrana tranzita
Prizor sa Horgoša (Foto: Uprava carina Srbije)

Uprava carina je saopštila da bi prevoznici trebalo da imaju u vidu da je zbog katoličkog Uskrsa najavljena zabrana tranzita kroz Mađarsku. Ova mera stupa na snagu već u četvrtak, 18. aprila, u 22 časa. To može dovesti do dodatnog zadržavanja u teretnom saobraćaju pred predstojeće uskršnje praznike.

 

Zabrana će trajati do petka, 19. aprila, do 22 časa. Zatim će tranzit biti dozvoljen svega 24 sata, da bi potom opet bio zabranjen od subote, 20. aprila, sve do ponedeljka, 22. aprila.

 

Odluka o zabrani tranzita vikendom i za praznike kroz Mađarsku nije novina, jer je ona na snazi veći deo godine.

 

„Protekli vikend i početak nedelje obeležila su zadržavanja u teretnom saobraćaju. Bilo ih je kako na mađarskoj, tako i na hrvatskoj, ali i rumunskoj granici“, saopštila je Uprava carina.

 

Gužve na graničnim prelazima

 

Trenutno se najduže čeka na graničnom prelazu Vatin. Tamo vozači u koloni od oko pedesetak kamiona na izlaz iz zemlje čekaju oko osam sati usled usporenog rada rumunskih pograničnih organa koji sprovode detaljnu kontrolu u potrazi za migrantima.

 

Nešto manje, oko sedam sati, kamioni se zadržavaju na izlaznoj strani Terminala Horgoš, mada je kolona teretnjaka svedena na svega kilometar i po. Na Kelebiji se na izlaz iz zemlje čeka nešto kraće, oko tri sata. Kamioni su tamo formirali kolonu dugu oko četiri kilometra.

 

Slična situacija je i na graničnim prelazima sa Hrvatskom. Na Šidu se na izlaz iz zemlje čeka oko četiri sata. Na Batrovcima kamioni u kolini dugoj oko tri kilometra čekaju na istup iz zemlje oko tri i po sata. I ovde je, kao i na svim ostalim prelazima, međuzona konstantno puna. To ukazuje na usporeno obavljanje granične procedure susednih pograničnih službi.

 

Oni koji su se juče suočili sa zastojem u teretnom saobraćaju na prelazu Kotroman, nastalom zbog tehničkih problema, danas mogu da odahnu jer je saobraćaj u potpunosti normalizovan.

 

Pojačan putnički saobraćaj očekuje se već od sutra. Građani zapadnoevropskih zemalja će, zbog praznovanja katoličkog Uskrsa, masovno krenuti na put ka svojim matičnim zemljama.

 

„Napominjemo da carinska služba Srbije radi punim kapacitetom i da su preduzete sve mere da zastoja ne bude tamo gde na to može da se utiče“, navodi Uprava carina.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM