Hronika

NA LOKALITETU KOMONJ: Dve osobe uhvaćene u ribokrađi (FOTO)

ribnjak
Foto: Dušan Bartolović

ZRENJANIN – Čuvarska služba “Rezervata prirode Zrenjanin”, prilikom redovnog obilaska terena, zatekla je pre nekoliko dana dve osobe u ribokrađi na ribarskom području “Ritovi donjeg Potisja”, na lokalitetu Komonj.

ribokradice (1)

– Pošto su se ribokradice nalazile u plodištu gde je zabranjen bilo kakav vid ribolova, one su privedene policiji i protiv njih je podignuta krivična prijava – kaže za portal “Zrenjaninski” šef čuvarske službe Stevo Čorokalo.

Nakon preuzimanja ribarskog područija “Banat – Tisa 2” ribočuvari su samo u martu 37 puta kontrolisali ovaj teren. Tom prilikom iz vode je izvađeno 97 mreža,  dužine od 15 do 50 metara, zatim 15 senkera, 29 samica i 5 vrški.

– Nije nam cilj da oduzimamo alat nego da iskorenimo ribokrađu. Nadam se da ćemo redovnom kontrolom i obilaskom terena ribokradicama staviti do znanja da je na snazi nulti nivo tolerancije – kaže Čorokalo.

Jedan od problema ribolovcima predstavlja nedoumica oko toga da li je dozvoljen ribolov u blizini brana.

– Najmanje 500 metara od brane ribolov nije dozvoljen. Razlog je pre svega bezbednosni, pošto su pored brana veliki virovi. Brane su, inače, u nadležnosti “Voda Vojvodine” i za ribokrađu je zadužen prevodničar protiv kog ćemo podnositi prijave ukoliko ne bude sprečavao ribolov – kategoričan je Čorokalo.

ribokradice (2)

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM