Hronika

NA LOKALITETU KOMONJ: Dve osobe uhvaćene u ribokrađi (FOTO)

ribnjak
Foto: Dušan Bartolović

ZRENJANIN – Čuvarska služba “Rezervata prirode Zrenjanin”, prilikom redovnog obilaska terena, zatekla je pre nekoliko dana dve osobe u ribokrađi na ribarskom području “Ritovi donjeg Potisja”, na lokalitetu Komonj.

ribokradice (1)

– Pošto su se ribokradice nalazile u plodištu gde je zabranjen bilo kakav vid ribolova, one su privedene policiji i protiv njih je podignuta krivična prijava – kaže za portal “Zrenjaninski” šef čuvarske službe Stevo Čorokalo.

Nakon preuzimanja ribarskog područija “Banat – Tisa 2” ribočuvari su samo u martu 37 puta kontrolisali ovaj teren. Tom prilikom iz vode je izvađeno 97 mreža,  dužine od 15 do 50 metara, zatim 15 senkera, 29 samica i 5 vrški.

– Nije nam cilj da oduzimamo alat nego da iskorenimo ribokrađu. Nadam se da ćemo redovnom kontrolom i obilaskom terena ribokradicama staviti do znanja da je na snazi nulti nivo tolerancije – kaže Čorokalo.

Jedan od problema ribolovcima predstavlja nedoumica oko toga da li je dozvoljen ribolov u blizini brana.

– Najmanje 500 metara od brane ribolov nije dozvoljen. Razlog je pre svega bezbednosni, pošto su pored brana veliki virovi. Brane su, inače, u nadležnosti “Voda Vojvodine” i za ribokrađu je zadužen prevodničar protiv kog ćemo podnositi prijave ukoliko ne bude sprečavao ribolov – kategoričan je Čorokalo.

ribokradice (2)

Podeli članak
Tagovi

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM