Hronika

NA GRČKO – MAKEDONSKOJ GRANICI: Sečanjski biznismen uhapšen po Interpolovoj poternici!

samardzic

BEOGRAD – Preduzetnik Branko Samardžić (63) iz Sečnja uhapšen je na graničnom prelazu Bogorodica, kod Đevđelije, prilikom ulaska u Makedoniju iz Grčke po Interpolovoj poternici izdatoj iz Beograda. Po nalogu nadležnog Osnovnog javnog tužilaštva u Velesu, njemu je određena mera jednomesečnog ekstradicionog pritvora.

Branko Samardžić
Branko Samardžić

Samardžić je, kako javljaju mediji, tražen po nalogu suda u Zrenjaninu, po optužnici za zloupotrebu službenog položaja. On je četiri godine nedostupan pravosuđu Srbije.

Po privođenju, kako su objavili skopski mediji, istražnom sudiji je potvrdio da je “živeo u Grčkoj, u vili na Haniotiju”. Izjavio je da je bio na putu prema Srbiji, gde je 16. maja trebalo da se pojavi u sudu u Zrenjaninu.

Tamošnji sud je Samardžiću odredio meru istražnog pritvora 5. aprila 2012. ali od tada mu se gubi svaki trag. Za njim je Interpol iz Beograda izdao međunarodnu poternicu 19. septembra iste godine.

U makedonskim elektronskim sredstvima informisanja su prenete ranije informacije srpskih medija o velikoj aferi preko firme “Transpetrol” iz Sečnja, iz koje je, kako se navodi, “iščezlo” više od 15 miliona evra.

Kao ključni akter prevare nekoliko kompanija i banatskih poljoprivrednika preuzimanjem roda bez naknade (procenjeno je da je iz silosa firme “Transpetrol” gde je bio suvlasnik, “iscurilo” 2.077 vagona kukuruza i 211 vagona pšenice) osumnjičen je – Samardžić.

Silosi preduzeća "Transpetrol"
Silosi preduzeća “Transpetrol”

Sunovrat sečanjskog “Transpetrola”, nekada jedne od najuspešnijih privatnih firmi u ovom delu Banata, iznenadio je mnoge, pa i njenog osnivača i suvlasnika Branka Samardžića. U pismu koje je sredinom januara 2012. iz SAD, gde je u tom trenutku bio, prosledio medijima internetom, Samardžić je naveo da za to ne vidi sopstvenu odgovornost, već sve svaljuje na sugrađanina koga je pre 19 godina zaposlio i u koga je, naposletku, zato što se pokazao “vrlo savesnim, odgovornim i sposobnim” postavio za direktora. On je okrivio i “beogradske mafijaške organizacije” po čijim nalozima je, navodno, direktor postupao, ali i neimenovane lokalne firme, koje su vidno napredovale u proteklih nekoliko godina.

Po Samardžiću, uništenje “Transpetrola” organizovano je od novembra 2010. do aprila 2011, u periodu kada je on, kako je to praktikovao desetak godina, bio van Srbije. On je ubeđen u to da mu je firma u stečaju “zbog mnoštva kriminalnih radnji” direktora.

U “Transpetrolu” iz Sečnja stečaj je uveden u novembru 2011. godine zbog duga od 18 miliona evra, objavili su mediji. Po prvim sagledavanjima stečajne upravnice, “Transpetrol” poljoprivrednicima, državi, bankama i drugim poslovnim partnerima duguje 1,36 milijardu dinara, a raspolaže imovinom od “svega” 800 miliona.

Podeli članak
sinovoz
FAM