Hronika Vesti Zrenjanin

MUP predložio uvođenje doživotne robije za najteža krivična dela

ukrao kotlić

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je Ministarstvu pravde zvaničan predlog izmena i dopuna Krivičnog zakonika. Ovo se čini s ciljem da se pooštri kaznena politika u Srbiji.

 

MUP je, između ostalog, predložio uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela. Reč je o teškom ubistvu, silovanju, obljubi nad nemoćnim licem, obljubi nad detetom i obljubi zloupotrebom oružja.

 

Jedna od inicijativa MUP-a je i uvođenje takozvanog instituta „tri udarca“. On se odnosi na strože kažnjavanje povratnika za krivična dela sa elementom nasilja, iz oblasti droga i nelegalnog oružja, kao i silovanja i obljube.

 

Predlog MUP-a je da se počiniocu koji ponovi izvršenje nekog krivičnog dela iz ove grupe ne može izreći manje od jedne trećine maksimalno propisane kazne za ta krivična dela. Kod najtežih krivičnih dela, povratnicima koji drugi put ponove delo potrebno je izreći najmanje polovinu maksimalno propisane kazne. Ukoliko neko od povratnika ovih krivičnih dela ponovi treći put neko krivično delo iz iste grupe, kazniće se kaznom zatvora koja ne može biti manja od dve trećine maksimalno propisane kazne.

 

Takođe, MUP je predložio i sankcionisanje pripremanja krivičnog dela teško ubistvo. To je predloženo radi efikasnijeg procesuiranja potencijalnih počinilaca ovog teškog krivičnog dela. Naravno, isključivo na osnovu prikupljenih dokaza koji nedvosmisleno ukazuju da je osumnjičeni preduzeo neke od pripremnih aktivnosti.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • U kakvoj mi to zemlji živimo? Ovde je sve otišlo dođavola. Kako MUP može da predlaže izmene zakona? To ministarstvo je namenjeno samo da sprovodi zakone a ne da ih predlaže i piše. U Srbiji su stvari postavljene potpuno naopako. Bože pomozi nam.

bomist stovarište zrenjanin
sinovoz