Hronika Vesti Zrenjanin

Migranti na putu ka EU biraju i granicu između Srbije i Rumunije

migranti

Banatski deo granice Srbije i Rumunije svakako nije prvi izbor migranata pri pokušajima ulaska u Evropsku uniju. Ali, sprečenih ilegalnih prelazaka je ipak bilo.

 

Prema podacima koje je saopštilo Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu, u prošloj godini je u srednjem i severnom Banatu nastavljen trend ilegalnog prelaska državne granice i krijumčarenja ljudi.

 

Pročitajte još: Uhvaćeni krijumčari ljudi koji su prevozili državljane Somalije i Irana!

 

– Krivični postupci zbog ovog krivičnog dela u njegovom kvalifikovanom obliku, kada je krijumčareno više od pet lica, vodi se protiv devetoro okrivljenih. U tim slučajevima su 43 migranta sa prostora Sirije, Iraka, Alžira, Somalije i Bangladeša, uz prethodni tranzit preko teritorije Srbije, pokušala da pređu državnu granicu prema Rumuniji. To su učinili da bi ušli na prostor Evropske unije – kaže viši javni tužilac u Zrenjaninu Zoran Đuran.

 

Pročitajte još: Osnovno javno tužilaštvo podnelo krivične prijave protiv 2864 osobe

 

On podseća i da su u prošloj godini, na teritoriji u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu, počinjena krivična dela trgovine ljudima. U ovim slučajevima akteri su bili četvoro okrivljenih. Tom prilikom, žrtve su usled teških prilika bile prinuđene na prostituciju ili su bile izložene drugoj vrsti seksualne eksploatacije.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM