Hronika

MEŠETARI “OBUČAVAJU” PRIPADNIKE OBEZBEĐENJA

ZRENJANIN – Ozbiljan problem pojavio se u obuci kandidata za službenike obezbeđenja. Iako su zakonske odredbe veoma jasne i precizne, ima kuća koje taj odgovorni posao obavljaju razmišljajući samo kako da uzmu pare, a za obuku i ne haju, tvrde u zrenjaninskoj firmi za poslove obezbeđenja “Patrol plus”, koja je među prvima u toj branši licencirana i za obuku radnika obezbeđenja.

Nebojša Tegeltija
Nebojša Tegeltija

– Odrade za dva popodneva celu teorijsku i praktičnu obuku, koja po zakonu mora da bude minimum 60 časova teorije i 35 časova prakse, a onda ti isti kandidati dolaze kod nas, jer se ne osećaju spremnim da izađu na polaganje. Podele kandidatima neke brošure o elementima samoodbrane i kažu im – iz toga učite. Kod nas toga nema, kod nas se vežba, i to punih 35 časova. A svaki kandidat duži kimono i dolazi na rad u licenciranoj i opremljenoj sali – govori Nebojša Tegeltija, instruktor samoodbrane u zrenjaninskoj firmi za poslove obezbeđenja “Patrol plus”, kojoj su se poslednjih dana javljali nezadovoljni građani, polaznici obuke koju su organizovale neke druge kuće iz te branše.

Direktor u “Patrol plusu” Nikola Đurin upozorava da je ovde nekima izgleda glavni cilj da od ljudi uzmu pare, a o pravoj obuci se i ne razmišlja. Najmanje da je u pitanju nelojalna konkurencija prema kućama koje posao odrađuju savesno, već se radi o ozbiljnom problemu.

– Oštećeni su i kandidati koji trebaju da prođu obuku, i firme koje ozbiljno rade svoj posao, i sama država, jer joj se lažno predstavlja činjenica da dobija obučene radnike obezbeđenja – objašnjava Đurin.

Kao poseban problem oni ističu i slučaj sticanja lekarskih uverenja “na daljinu”, gde se u jednom banatskom gradu na obuci kandidata pojavio izvesni doktor, popisao je imena i lične podatke polaznika, uzeo im po 2.800 dinara, i obećao im lekarsko uverenje da su sposobni za poslove privatnog obezbeđenja.

– Radi se o ozbiljnim kršenjima zakona i mi smo o svemu obavestili policiju i očekujemo odgovore i reakciju. Dotle, mi ćemo nastaviti sa savesnim radom, od teorije do praktičnog dela, uz maksimalno odrađeni svaki čas – kaže Tegeltija i podseća da je “Patrol plus” već obučio deset grupa kandidata, sa kompletnom obukom, u trajanju od 101 čas, uz prolaznost svojih kandidata na ispitima iznad 98 posto. Kada se radi kako treba, kaže on, ima i rezultata.

– Mi kandidatima i za ispit kompletiramo dokumentaciju, pripremamo potvrdu da je obučen, izvod iz državljanstva, dokaz o školskoj spremi, i lekarsko uverenje, i sve se to prosleđuje komisiji za polaganje ispita u MUP. A pre nego što dobije od nas potvrdu svaki kandidat mora da položi ispit sa visokim procentom bodova. Uz to mi vodimo kompletnu evidenciju o svakom našem kandidatu i on ostaje u našoj arhivi – napominje Đurin.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • I onda posle završene obuke čekaš skoro dva meseca do polaganja za licencu,prođe te volja za poslom.Kad konačno položiš,još oko dva meseca čekaš za licencu.Sve sam plaćaš,niko ti ništa ne pomaže.Radiš li negde,imaš li para za sve troškove,niko te ne pita.Ako tokom ovog čekanja ne nađeš neki posao,ostao si bez para definitivno.Ni na jedan posao se ne čeka ovoliko,ili hoće neko da te zaposli,ili neće.Ovo sve deluje nesigurno.

sinovoz
FAM