Hronika

ILEGALNI STARAČKI DOMOVI: Podnet samo jedan zahtev za legalizaciju

ZRENJANIN – Služba za stara i odrasla lica pri Centru za socijalni rad Zrenjanina aktivno je učestvovala u suzbijanju rada ilegalnih staračkih domova na području grada, zajedno sa inspektorima za privredni kriminal iz ovdašnje Policijske uprave, kao i inspektorima rada i socijalne zaštite.

gerontoloski-centar

Inspekcijski nadzori, kako se navodi u izveštaju o radu Centra za socijalni rad koji je potpisala direktorka ustanove Julija Bobek, obavljani su uz naloge za pretres Osnovnog javnog tužilaštva, budući da se u tim domovima neovlašćeno pružaju usluge iz domena socijalne zaštite, odnosno domski smeštaj odraslih i starijih lica.

– U svim domovima inspektori su zabranili pružanje usluga domskog smeštaja i propisali rokove da se objekti isprazne. Na području grada Zrenjanina ne postoji legalizovan privatni dom. Jedino je Z. Đ, vlasnica doma koji se nalazi u ulici Ljubice Odadžić, podnela zahtev za legalizaciju – navodi se u izveštaju Centra za socijalni rad.

Neka od krivičnih dela neovlašćenog bavljenja određenom delatnošću već su procesuirana pred zrenjaninskim Osnovnim sudom. Kako je portalu zrenjaninski.com rečeno u Osnovnom javnom tužilaštvu, optužni predlog je podnet protiv M. S. (60) iz Zrenjanina, jer se sumnja da je u periodu od 28. septembra do 28. oktobra prošle godine, u svojoj porodičnoj kući, pružala usluge domskog smeštaja osobama, dok je zauzvrat od njih dobijala novčanu nagradu u visini od 30.000 dinara. Okrivljena je to činila iako je sve vreme znala da nema rešenje nadležnog Ministarstva za socijalnu zaštitu, kojim se utvrđuje da je ispunila uslove za obavljanje delatnosti domskog smeštaja, kao i da nema izdatu licencu, odnosno dozvolu za rad, čime je postupila suprotno Zakonu o socijalnoj zaštiti.

Optužni predlog je podnet i protiv I. K. (56) iz Zrenjanina, koja je u periodu od 3. oktobra 2013. do 29. septembra prošle godine, u Zrenjaninu, pružala usluge domskog smeštaja osobama koje su se nalazile u njenoj porodičnoj kući, dok je zauzvrat dobijala njihove penzije u celokupnom iznosu. Te pare je koristila za ishranu i druge potrebe penzionera, dok je razliku u novcu zadržavala za sebe.

Povodom sve češće pojave ilegalnih domova svojevremeno su se oglasili i nadležni u Gerontološkom centru Zrenjanina, gde se do pre samo nekoliko godina na smeštaj čekalo mesecima. Sada više nije tako.

– Primećujemo da, otkada je kriza pogodila gotovo svaku familiju, stariji članovi ostaju u porodici, kod kuće, i da se njihovi srodnici teško odlučuju da ih smeste kod nas. S druge strane, sve je više ilegalnih domova za smeštaj starih lica. U pitanju su porodične kuće koji nisu namenski građene, ali se malo prilagode i prime 10 do 15 starih osoba. Nijedan od tih domova nije prijavljen kao dom za smeštaj starih osoba niti ispunjava uslove – objašnjava direktorka Gerontološkog centra Zorica Vučković.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.