Hronika YTOP

HITAN SASTANAK U VEZI SA SPREČAVANJEM NASILJA

sastanak-nasilje

ZRENJANIN – Hitan sastanak, u vezi sa stanjem u oblasti prevencije i sprečavanje nasilja na teritoriji grada Zrenjanina, održan je danas u sali Gradskog veća, a povodom skorašnjih teških i surovih slučajeva nasilja u porodici sa smrtnim ishodom.

 

sastanak-nasilje

 

Sastanak je sazvan na inicijativu zamenice predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljube Travice, koja je inače i članica zrenjaninske Radne grupe za prevenciju nasilja. Sastanku su prisustvovali predstavnici policije, tužilaštva, Centra za socijalni rad Zrenjanin, zdravstvenih ustanova, zatim predstavnici izvršne vlasti u lokalnoj samoupravi, Ženske odborničke mreže, Saveta za bezbednost grada Zrenjanina i nevladinih organizacija.

 

– Zaključak sastanka je da ustanove i institucije i svi faktori koji su uključeni u primenu novog zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji se primenjuje od 1. juna, u Zrenjaninu dobro funkcionišu. Neke odredbe novog zakona u Zrenjaninu su imale određenu primenu i pre stupanja zakona na snagu, jer je zrenjaninski inovativni model borbe protiv nasilja praktično poslužio za izradu zakonskog teksta. Inače, kada zakon počne da se primenjuje pokazuju se i neki skriveni nedostaci, i to će biti otklonjeno – najavila je Travica, ukazujući da je reagovanje Vlade Srbije, nakon nekoliko ekstremnih slučajeva nasilja, bilo adekvatno.

 

Ona je ocenila da su hitne mere neophodne kako bi se slični događaji sprečili, jer bolje je sprečiti nego lečiti.

 

– Nakon sastanka uverena sam da u našoj sredini svako radi svoj posao odgovorno i savesno, i da su sve institucije žrtvama na raspolaganju 24 časa dnevno – ocenila je Travica, najavljujući da će i zrenjaninski Centar za socijalni rad dobiti dodatnu pomoć iz Policijske uprave i da se te mere upravo dogovaraju u nadležnom ministarstvu.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM