Hronika

GRAFITI KOJI RUŽE GRAD: Proverili smo da li je iko prekršajno odgovarao

ZRENjANIN – Ispisivanje grafita u novim vozovima po ko zna koji put je aktuelizovalo temu uništavanja javne imovine. Na ovo uništavanje javnost je burno reagovala. Na ispisivanje grafita ili nebuloznih poruka na privatnim kućama ili javnim objektima kao da smo već navikli.

grafiti

Ipak, uništavanje javne imovine je prekršaj i može se procesuirati. Igor Virijević, načelnik komunalne policije, kaže za portal „Zrenjaninski“ da je njegova služba dosad podnela nekoliko prijava, ali da uništavanja javne imovine ispisivanjem grafita nema mnogo.

– Jedan, dva godišnje – kaže Virijević i dodaje da su zbog tih slučajeva podnete prijave.

Sud za prekršaje kaže drugačije. Na pitanje portala „Zrenjaninski“ da li su u prethodnoj godini procesuirani neki ovakvi slučajevi dobili smo sledeći odgovor:

„Uvidom u našu prekršajnu evidenciju i na osnovu usmenog razgovora sa našim sudijama, utvrdili smo da nisu podnošeni zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka ovome sudu zbog uništavanja javne imovine ispisivanjem grafita“.

Vlasnicima privatne imovine, koju neko „ukrasi“ grafitom, ostaje da podnesu privatnu tužbu, ako znaju ko je autor. U slučaju da ne znaju, ne preostaje im ništa drugo nego da kreče dok se „umetnici“ ne umore ili ne pronađu drugu zgodnu lokaciju.

Podeli članak
sinovoz
FAM