Hronika YSLAJDER

EKSKLUZIVNO: U OVOM PODRUMU SU BORAVILI PENZIONERI!

ilegalni-staracki-dom

ZRENJANIN – Ekipa portala zrenjaninski.com bila je na licu mesta, u prostorijama u kojima su inspektori socijalne zaštite 29. maja, u Zrenjaninu, u Ljubljanskoj 14, zatekli, kako je navedeno u izveštaju, dvanaest bezbednosno i zdravstveno ugroženih starih lica.

 

ilegalni-staracki-dom

 

Inspektori su ovom ilegalnom staračkom domu izdali zabranu i naložili hitno iseljenje smeštenih lica. Svih dvanaest osoba je iseljeno tako što su osmoro preuzeli srodnici, dok je četvoro smešteno u Gerontološki centar Zrenjanin, saopšteno je iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i ravnopravnost polova. Najavljena je i prekršajna i krivična prijava protiv vlasnice objekta. Navodi se da je ovaj dom već zatvaran 11. aprila ove godine.

 

ilegalni-staracki-dom

 

Vlasnica kuće, pak, tvrdi da je prostor izdat Udruženju građana „Spas“, a jedna od žena iz tog udruženja, koja se starala o licima koja su tu bila smeštena, kaže da je to udruženje u APR-u registrovano za negu starih i nepokretnih lica.

 

– Svi srodnici smeštenih lica imali su pristupnice a lica koja su ovde bila nisu dovedena na silu, imala su kompletnu negu, o njima su brinule humane žene, koje sve imaju višedecenijsko iskustvo u zdravstvenim i sličnim ustanovama. Uglavnom su tu bile penzionisane medicinske sestre – tvrdi jedna od žena iz udruženja „Spas“ i kaže da osobe koje su bile smeštene u Ljubljanskoj nigde neće imati tako stručan tretman.

 

ilegalni-staracki-dom

 

I vlasnica iznajmljenog objekta kaže da su lica koja su u iznajmljenim prostorijama bila smeštena imala kompletnu uslugu, od smeštaja do ishrane i brige o zdravlju.

 

– Tačno je da je nekoliko njih bilo smešteno u donje prostorije, ali samo iz razloga što su gornje prostorije bile u fazi renoviranja. Bilo ih je dvanaest, šest nepokretnih i šest koji su dovođeni ujutro a odvođeni uveče. Ovaj prostor je, inače, ranije izdavan stanarima, uglavnom sportistima iz Zrenjanina, i niko se nije žalio – kaže vlasnica, koja ne želi da joj se otkriva identitet.

 

ilegalni-staracki-dom

 

Dve starice, od ukupno četiri lica, koje su nakon zatvaranja nelegalnog Doma za stara lica u Ljubljanskoj ulici u Zrenjaninu, smeštene u zrenjaninski Gerontološki centar, kažu da su imale dobar tretman u objektu u kojem su boravile preko godinu dana.

 

A Branislav Krža iz Gerontološkog centra napominje da srodnici smeštaju stara lica u privatne domove, bez detaljne provere da li se radi o legalnim ustanovama.

 

ilegalni-staracki-dom

 

Ono što je činjenica, ubrzana procedura i fleksibilni uslovi za prijem u privatne domove, dovode do toga da se rodbina opredeljuje da ih smesti u takve objekte. Ako nema previše žalbi, svi budu zadovoljni, i rodbina koja je rešila problem, i stari koji su zbrinuti, i oni koji pružaju usluge, jer naplaćuju usluge.

 

ilegalni-staracki-dom

Podeli članak

10 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

    • A kako se ti zoveš bolidu napaćeni? Ko si ti da joj ime pominješ? Kriminalcima stave inicijale a tad ćutiš seronjo.

  • Ljudi zeljni para i lake zarade. Ne znam samo koliki bezdusnik neko treba biti, pa ostaviti svoje roditelje bez adekvatne brige i nege? Dok su vam bili potrebni znali ste za njih, a kada vam trebaju samo njihove pokretnine i nekretnine, onda ih je najlakse negde smestiti. Naravno, uz izgovor, tamo im je bolje…uzas!

  • Neka inspekcija slobodno proveri i „gerontološki“ na Bagljašu, kod spomenika, ulica Slobodana Penezića…

  • Uopste ne izgleda lose A ako sticenici izjavljuju da su zadovoljna razmislite zasto GA zaista zatvaraju

  • Izgleda lose, ali nista posebno losije od uslova u gerontoloskom centru. Briga o starima nam nije jaca strana na zalost.