Hronika YSLAJDER

DOM BELOBLATSKE PORODICE PRETVOREN U ZGARIŠTE! (FOTO)

BELO BLATO – Velika nevolja zadesila je porodicu Švertecki iz Belog Blata, kojoj je vatrena stihija progutala gotovo svu imovinu. Ovo nam javlja direktor Osnovne škole u Belom Blatu Milan Nedeljkov.

 

 

– Ono što su godinama  stvarali, štedeći i vredno radeći, nestalo je u plamenu. Dom porodice Švertecki pretvoren je u zgarište. Juče je buknuo požar i progutao je bezmalo sve vredne stvari ove poštene porodice. Ni brza intervencija vatrogasaca nije pomogla. Ostali su samo zidovi kao nemi svedoci ove tragedije. Verovatno je stara furuna izbacila negde iskru što je dovelo do požara. Plamen, potpomognut vetrom, za tili čas je uništio snove Ištvana Šverteckog, koji je nakon udaje svoje sestre ostao u kući kao nosilac porodičnog domaćinstva. Skroman i dobronameran, omiljen među vršnjacima i cenjen u selu, vredan i pošten momak, Ištvan u  neverici vrti glavom i gleda u crne zidove izgorelog doma.  A planova je bilo mnogo. Od ženidbe i formiranja sopstvene porodice, brige o ostarelim roditeljima i pokretanja skromnijeg stočarskog projekta. I sve je u trenu nestalo – priča Milan.

 

 

On kaže da je u plamenu nestalo gotovo svo pokućstvo i alati koji su velikim odricanjem godinama sakupljani, kao i hrana za stoku.

 

 

– Komšije i prijatelji su došli da raskrče zgarište i da im se nađu u nevolji. Da podele sa njima  teškoću. Koliko će biti snage i mogućnosti da se dom i pokućstvo obnove, da pomognu pojedinci i zajednica, pitanje je veliko – ističe Nedeljkov, uz apel da se pomogne ovoj porodici.

Podeli članak
sinovoz
FAM