Hronika

DOJAVE O PODMETNUTIM BOMBAMA: Osim učenika, i radnici se igrali sa policijom!

ZRENJANIN – Do pre nekoliko godina policija je više puta praznila Elektrotehničku i građevinsku školu “Nikola Tesla”, a jedanput i Srednju poljoprivrednu školu u Zrenjaninu, zbog anonimnih dojava o bombi. U poslednje vreme, srećom, ovakvih incidenata nije bilo.

bomba

Kako i nalaže protokol u ovakvim slučajevima, pripadnici policije odmah izlaze na lice mesta, evakuišu učenike i profesore, obave protivdiverzioni pregled i, po običaju, ustanove da u školskoj zgradi nema nikakve eksplozivne naprave. Pravila nalažu da posle svake ovakve upozoravajuće prijave policajci moraju da prekontrolišu obrazovnu ustanovu, mada su i oni, ali i đaci i nastavnici, svesni da je to neko uradio samo da bi izbegao zakazani kontrolni ili pismeni zadatak.

Na ovakav već ustaljeni i neoriginalni način da odlože proveru (ne)znanja đaci se odlučuju najčešće i ne znajući da kazne za otkrivene krivce nisu nimalo naivne. Za krivično delo izazivanja panike i nereda, naime, osim kazne zatvora, sud počiniocima može izreći i novčanu globu.

Policijska uprava u Zrenjaninu navodi da je u svim dosadašnjim slučajevima utvrđeno da je dojava bila lažna, a posle sprovedene istrage ustanovilo bi se da je najčešći razlog ovakvog čina bio izbegavanje kontrolnog. A gotovo svi počinioci ovog krivičnog dela bili su identifikovani. Da li zbog toga što su shvatili da ne mogu proći nekažnjeno ako se “igraju” na ovakav način, ili iz nekog drugog razloga, činjenica je da u poslednje vreme nije bilo dojava o podmetnutim bombama u zrenjaninskim školama.

A, ponekad se i radnici u ovdašnjim fabrikama ponašaju kao deca. Podsetićemo na slučaj kada su dvojica mladića optužena pred ovdašnjim sudom da su izazivala paniku i nered, dok je majka jednog od njih optužena da je podstrekivala njih dvojicu da počine krivično delo.

Momci su, naime, pozvali fabriku “Drekslmajer” i dojavili da je u pogonima podmetnuta eksplozivna naprava. Prethodno je majka sinu poslala poruku i rekla mu šta da učini i koji broj da pozove, kako bi obustavio proizvodnju u fabrici!

Podeli članak
sinovoz
FAM