Hronika YSLAJDER

BOMBAŠ PONOVO U PRITVORU, REAGOVAO NJEGOV ADVOKAT!

Oštećena vrata Gradske kuće
Oštećena vrata Gradske kuće

BEOGRAD, ZRENJANIN – Zrenjaninac B. K. (29), koji je 15. aprila ove godine bacio ručnu bombu na Gradsku kuću, osuđen je u zrenjaninskom Osnovnom sudu na trogodišnju kaznu zatvora, zbog krivičnih dela neovlašćene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija, kao i izazivanja opšte opasnosti.

 

Oštećena vrata Gradske kuće bombaš
Oštećena vrata Gradske kuće

 

Nakon što je 6. septembra pušten iz pritvora, on je opet na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju sa bombom, zbog čega mu je ponovo određen pritvor.

 

Tim povodom, reagovao je njegov advokat Feđa Dimović, javnosti poznat kao jedan od članova grupe „Beogradski sindikat“, koji je na rešenje Osnovnog suda u Zrenjaninu uputio žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu.

 

-Javnost Srbije je od ranije upoznata sa slučajem B. K, mladića iz Zrenjanina koji je 15. aprila ove godine, u ranim jutarnjim časovima, u znak protesta, bacio bombu na Gradsku kuću. Odmah nakon kritičnog događaja on je objavio fotografiju sa kašikarom na svom Fejsbuk profilu. U iskazu pred Osnovnim sudom u Zrenjaninu moj branjenik je objasnio da je bio revoltiran neispunjenim obećanjima gradske vlasti. B. K. je dobro vodio računa da niko ne bude povređen, pa je zato bombu bacio u 5.20 časova, kada je zgrada opštine bila prazna – navodi Dimović.

 

Dimović tvrdi da je B. K. 6. septembra, nakon što je, kako navodi, „konačno pušten iz pritvora“, u šali ponovo na svom Fejsbuk profilu objavio istu fotografiju sa istom bombom, zbog koje je već prethodno osuđen.

 

– To nije sprečilo Osnovni sud u Zrenjaninu da mu 12. septembra ponovo odredi pritvor pod istom optužbom da je počinio krivično delo neovlašćene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija. Da pojasnim, moj klijent je osuđen i ponovo optužen da je nosio jednu istu bombu, u istom vremenskom periodu, zbog čega se sad ponovo nalazi u pritvoru. Time je grubo prekršeno osnovno načelo krivičnog postupka „ne bis in idem“ (ne dvaput u istom), koje glasi da niko ne može biti gonjen za krivično delo za koje je već ranije bio osuđen. To je ujedno i osnovno ljudsko pravo svakog čoveka, koje je zagarantovano u članu 34. Ustava Republike Srbije koji nosi naziv „Pravna sigurnost u kaznenom pravu“ – ističe Dimović i dodaje da je slučaj B. K. „još jedan dokaz o beskrupuloznosti pravosudnih organa koji ne biraju sredstva da se osvete svima koji su na bilo koji način izrazili protest protiv ove vlasti“.

 

U tom cilju, tvrdi Dimović, ne ustručavaju se ni da pogaze Ustav, koji je najviši pravni akt države.

 

-Umesto toga, trebalo bi da se zapitaju šta je navelo jednog mladog momka da na ovaj način izrazi bunt protiv sopstvene nevidljivosti – ističe Dimović.

 

On je u žalbi upućenoj Apelacionom sudu naveo da je kroz istoriju bilo mnoštvo primera da su revoltirani pojedinci na ovaj način iznosili svoje političke stavove i slali političke poruke.

 

-Taj radikalniji vid borbe okrivljenog za ono što on smatra pravednim svakako ne isključuje njegovu krivičnopravnu odgovornost, ali zato skreće pažnju javnosti na brojne probleme mladih koji su u ovoj zemlji, za mnoge slojeve društva, faktički nevidljivi. Na kraju bih napomenuo da se svaki politički akt, pa i onaj koji sadrži elemente nasilja, uvek posmatra sa stanovišta opravdanosti njegovih ciljeva – zaključuje ovaj advokat.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz