Grad Vesti Zrenjanin

Zrenjaninci se najčešće žalili zaštitniku građana na komunalne probleme

zrenjaninci se žale na komunalne probleme

Zaštitniku građana u Zrenjaninu prošle godine obratilo se ukupno 315 osoba. U najvećem broju slučajeva Zrenjaninci su se žalili na komunalne probleme.

 

Kako je u svom godišnjem izveštaju o radu navela ombudsmanka Ana Kovački, žalbe su se, pre svega, odnosile na visine računa za pojedine komunalne usluge. Takođe, građani su u 2018. godini imali pritužbe na visinu i način obračuna poreza na imovinu. Imali su problema i sa psima lutalicama i uličnom rasvetom. Na adresu zaštitnice građana stizale su i primedbe iz oblasti radnih odnosa. U najvećem broju slučajeva pritužbe su se odnosile na rad privatnih poslodavaca. Bilo je i žalbi na odnos zdravstvenih radnika prema pacijentima, kao i na zakazivanjem pregleda. Primedbe su se uglavnom odnosile na Opštu bolnicu.

 

– U oblasti imovinsko – pravnih odnosa važno je pomenuti da je najveći broj primedbi bio usmeren prema postupku sprovođenja upisa u katastar nepokretnosti. U oblasti komunalnih usluga značajan deo predstavki se odnosio i na odnošenje smeća i postojanje divljih deponija. Poveći broj obraćanja bio je vezan i za problem povezivanja staža u PIO fondu. Takođe, primedbe građana su se odnosile i na visinu nagrade za rad izvršitelja – navodi Kovački.

 

Ona je ocenila da je jedna od glavnih odlika rada kancelarije u prethodnom periodu bila visoka efikasnost u rešavanju predmeta. Iako postoji zakonski rok od 30 dana od dana podnošenja zahteva tokom kog zaštitnik građana treba da otpočne rad na predmetu, rešavanju se pristupalo odmah, odnosno u najkraćem mogućem roku.

 

– Izuzetno visok procenat rešenih predmeta u 2018. godini, od čak 99 odsto, jasno govori o stepenu efikasnosti zaštitnika građana. Govori i o dobroj kooperativnosti kontrolisanih institucija Grada Zrenjanina – objašnjava Kovački.

 

Stanje ljudskih i manjinskih prava

 

Po pitanju stanja ljudskih i manjinskih prava, u toku prošle godine nije bilo kršenja prava po ovom osnovu u većem obimu.

 

– Može se konstatovati da se to stanje popravlja u odnosu na prethodne godine. Pre svega zahvaljujući delovanju velikog broja institucija i drugih nadležnih organa koji su prepoznali potrebu za unapređenjem prava različitih grupa. To se naročito ogleda u radu Predškolske ustanove Zrenjanin. Ona u višekulturnoj sredini deci pruža mogućnost da usvoje različite oblike komunikacije. To čini kroz razvijanje pozitivnih stavova prema kulturi drugih naroda i negovanje tolerancije na različitosti, upoznavanje nacionalne kulture, očuvanje kulturnog identiteta, uspostavljanje različitih kulturnih veza i sličnog – kaže zaštitnica građana.

 

Ona se u svom izveštaju pozabavila i radom Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave. U tom delu je konstatovala da je Pravilnikom o učeničkim i studentskim stipendijama omogućeno većem broju učenika i studenata sa teritorije grada Zrenjanina koji pohađaju srednje škole i visokoškolske ustanove, čiji su osnivači Republika Srbija, Autonomna Pokrajina Vojvodina ili jedinica lokalne samouprave, da ostvare pravo na stipendiju. Povećan je i broj učenika i studenata koji po zakonskoj definiciji pripadaju nekoj od osetljivih društvenih grupa koji su ostvarili to pravo.

 

Zaštitnici građana Ani Kovački je, inače, na istoj sednici Skupštine grada, na kojoj je usvojen ovaj izveštaj o radu, konstatovan prestanak mandata. Kako saznajemo, to je učinjeno zbog njenog prelaska na drugu funkciju.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz