Grad

Zrenjaninci ne ugrađuju delitelje toplote iako oni omogućavaju uštedu

Grejna sezona
Foto: Pixabay

Grejna sezona 2018/2019. peta je po redu u Zrenjaninu u kojoj se primenjuje tarifni sistem. Reč je o sistemu naplate kojim se kupcima na sistemu daljinskog grejanja naplaćuje stvarno utrošena količina toplotne energije. Količine utrošene toplotne energije mere se putem kalorimetra, uređaja koje poseduju sve toplotne podstanice na ovom sistemu u gradu Zrenjaninu.

 

Za kupce u kolektivnom stanovanju utrošene količine toplotne energije mogu se raspodeliti ili prema procentualnom učešću kvadrature stana u ukupnoj grejnoj površini koja toplotnu energiju dobija sa iste toplotne podstanice, ili prema deliteljima toplote.

 

“Naime, u gradu Zrenjaninu svega oko 20 odsto, od 7.803 kupca na sistemu daljinskog grejanja, ima ugrađene delitelje toplote. To znači da samo 20 odsto korisnika ima mogućnost da meri potrošnju po svakom grejnom telu u svom stanu, kao i da uštedom i dobrim navikama umanji svoje račune za grejanje”, navode u JKP “Gradska toplana”.

 

Delitelji toplote, kao uređaji koji se postavljaju na radijatore, omogućavaju merenje potrošnje po svakom grejnom telu, a time i otvaraju mogućnost za uštedu i kontrolu računa. Dok kalorimetri mere potrošnju u toplotnim podstanicama, delitelji toplote mere potrošnju koju ostvaruje svako grejno telo u stanu kupaca.

 

Veliki problem mnogim kupcima predstavlja to što nema dogovora među stanarima zgrada da bi se moglo pristupiti zajedničkoj ugradnji ovih uređaja. Propisano je gradskom odlukom vezanom za grejanje da je potrebno 65 odsto  kupaca sa jedne toplotne podstanice da bi se mogli ugraditi delitelji toplote. Nedostatak sloge i dogovora najčešći su razlozi što svega 20 odsto kupaca u Zrenjaninu ima ove uređaje.

 

“Gradovi poput Subotice već deset godina primenjuju ovaj sistem i imaju dobar i siguran, ali u isto vreme i ekonomičan način grejanja. Subotičani su prihvatili delitelje i to im omogućuje da kontrolišu svoju potrošnju, a time i same račune. Kod nas je bilo dosta otpora prema novom sistemu, ali se nadamo da će građani shvatiti prednosti tarifnog sistema i samih delitelja”, poručuju iz “Gradske toplane”.

 

Zakon o stanovanju primenjuje se već skoro godinu dana i gotovo sve stambene zajednice uredno su registrovane. Skupštine stanara i upravnici zgrada, bilo oni iz redova stanara ili profesionalni, prava su adresa za ugradnju kalorimetara i mogućnost da računi za grejanje budu mnogo manji nego što su po starom načinu obračuna po kvadratnom metru.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Pola zgrade drži otvorene prozore,dok komšije sa deliteljima štede uz mlake radijatore.Na kraju plaćaju “zajedničku” potrošnju.Ako zakon ne primora sve da ih ugrade,ostatak građana treba da ih poskida sa radijatora.Fiksni deo je priča za sebe i neviđena pljačka.

    • Svakako je pljačka.Kvalitet grejanja je velika nula , cena je za jedinicu .Delitelje imam među prvima u gradu (Bagljaš) ništa se ne može preko njih ne može uštedeti jer temperatura vode je takva da ne može da zagreje radijator na trojci,a ako držim na petici onda mi delitelj i ne treba. Protekle dve godine se grejem isključivo na klimu (imam dve klime) mnogo mi je toplije u stanu a daleko je jeftinije. Danas je bilo sunce napolju isključena postanica nema grejanja i da hoću a u stanu je hladno ako se ne uključi drugi vid grejanja.Naravno fiksni deo je uvek fisni i to je ….Nemam snage više da pišem koliko sam razočaran.

sinovoz
FAM