Grad YSLAJDER

ZGRADA NEKADAŠNJE ŠTAMPARIJE U SVE LOŠIJEM STANJU (FOTO)

stamparija-buducnost

ZRENJANIN – Zgrada nekadašnje štamparije „Budućnost“ iz godinu u godinu u sve je lošijem stanju. Štamparija je sa radom, posle bankrotstva, prestala da radi 2012. godine, a novi vlasnici zgrade nekoliko puta pokušali su da ogroman prostor u centru grada izdaju.

 

 

Zainteresovanih nije bilo, a vreme radi svoje, pa nekadašnja gradska lepotica izgleda kao na fotografijama.

 

Zgrade koja se sastoji od dve kuće izgrađena je, prema dostupnim podacima, krajem 19. veka. Prvobitno je bila u vlasništvu porodice Lehman, a onda industrijalca Agoštona Napholca.

 

Mnogi Zrenjaninci ne znaju da se u zgradi nalazila Mađarska kraljevska pošta i telegraf, koja je 1896. godine premeštena u jednospratnu zgradu u Ulici kralja Petra 1, takođe u vlasništvu ove porodice.

 

 

Zgrada je stavljena pod prethodnu zaštitu, a u gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture saglasni su da građevini trеbа vrаtiti nеkаdаšnji sјај, јеr prеdstаvlја јеdnо оd znаčајniјih оstvаrеnjа iz stilskе grupе nеоbаrоkа.

 

Sigurno je da bi se rekonstrukcijom pоvеćаlа i vrеdnоst аmbiјеntа оvе ulicе kоја је trеnutnо vеоmа nеuglеdnа i nеprimеrеnа sаmоm cеntru grаdа i оbаli Bеgеја, kažu u Zavodu.

 

 

Vlasnik zgrade, odnosno 3.615 kvadrata poslovnog prostora i 6,5 hiljada korisnog prostora je novosadski „Stylos“. Novosadski „Stylos“ je štampariju kupio sa još jednim fizičkim licem, ali je u njoj vrlo brzo prestala proizvodnja, a preduzeće je završilo u stečaju, odnosno bankrotstvu.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz