Grad YSLAJDER

ZBOG GREJANJA NA DRVA I UGALJ UDIŠEMO ZAGAĐEN VAZDUH

Foto: Dušan Bartolović

ZRENJANIN – U prošloj godini Zrenjaninci i Elemirci udisali su vazduh osrednjeg kvaliteta. Najviše problema pravila je čađ, kao i koncentracija suspendovanih čestica.

Foto: Dušan Bartolović

Kvalitet vazduha, inače, meri se na dva mesta u gradu i na jednom mestu u Elemiru, i to 56 dana godišnje. Merenje sprovodi i podatke obrađuje zrenjaninski Zavod za javno zdravlje.

Na mernom mestu na Trgu Dositeja Obradovića, koncentracije čađi prekoračile su dozvoljene vrednosti 32 puta. Što se tiče suspendovanih čestica, sedam dana koncentracije su bile veće od dozvoljenih. Na Bulevaru Veljka Vlahovića sumpor-dioksid u 16,62 odsto merenja pokazao je veće vrednosti od dozvoljenih. Čak 54 dana u vazduhu na Bagljašu je bilo više čađi nego što je dozvoljeno, a 19 dana bilo je više suspendovanih čestica.

I Elemircima je čađ najveći problem – u vazduhu je čađi bilo više od dozvoljenih vrednosti 43 dana. Zabeležene su i povišene vrednosti benzena u toku jednog, a suspendovanih čestica u toku pet dana.

Inače, maksimalan broj dana u godini u kojima je dozvoljeno prekoračenje vrednosti suspendovanih čestica u vazduhu je 35, i da se merenje obavlja svakog dana, a ne 56, sigurno je da bi ta nepovoljna situacija bila dostignuta na oba zrenjaninska merna mesta.

Da li se nešto može uraditi na poboljšanju kvaliteta vazduha?  U sadašnjim uslovima teško. Čađi ima jer se sve više domaćinstava greje na ugalj i drva, s obzirom na to da su im “finiji” energenti postali preskupi. Što se tiče suspendovanih čestica, saobraćaj i to sve intenzivniji, odvija se kroz grad jer drugog puta nema, niti će ga uskoro biti.

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • A Čime da se grejemo? Otkako je sveta i veka grejalo se na drva i ugalj! A šta bi vi da se grejemo na prirodni gas ili možda na struju! Ajde ako ima pametnih neka nama objasne na koi način treba da premostimo zimski period odnosno na koi način da se koristi grejanje a da ne škodi zagađenju vazduha!? I dosta ironična reč “finiji” koju ste napisali komentar smatram da nije na mestu…!

  • “U prošloj godini Zrenjaninci i Elemirci udisali su vazduh osrednjeg kvaliteta…”. Pitajte krovnu srpsku ustanovu za kontrolu zdravlja: “Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”, da li su podaci koje ste izneli tačni ili predstavljaju puke dezinformacije.

    Po “Batut”-u, Zrenjanin već godinama unazad spada u tri grada sa najvećim zagađenjem CO2 u Srbiji.

sinovoz
FAM