Foto dana Grad

Zašto Pinova vila decenijama ostaje prepuštena zubu vremena

pinova vila

Vest da se obrušio zid koji okružuje nekada velelepni objekat na gradskoj magistrali, još jednom je ukazala na problem oko uređenja građevine zvane Pinova vila. I taj problem ne datira od danas, već je prisutan već decenijama unazad.

 

Jedna od značajnih građevina sa neregulisanim imovinsko pravnim odnosom je i Pinova vila, koja se nalazi tik uz gradsku magistralu. A nerešeni imovinsko – pravni odnosi koče bilo kakvu šansu da ti objekti budu obnovljeni.

 

Vila je sagrađena 1894. godine u vreme najživlje i najznačajnije graditeljske aktivnosti u Velikom Bečkereku. Podigao ju je Leon Štegervald a dve godine potom kupio Ferenc Danijel u čijem je vlasništvu bila do 1919. godine.

 

Paja Pin, geometar po struci, postao je 1928. godine njen šesti po redu vlasnik. Iako je vila od 1943. kada su Nemci iselili Pinove promenila još sijaset stanara, ostala je upamćena kao njihovo vlasništvo. Vila je danas napuštena i nalazi se u kritičnom stanju.

 

Enterijer koji je upotrebljenim materijalima i načinom obrade detalja nekad govorio o visokom društvenom statusu vlasnika, danas je potpuno ruiniran. Raskošno drveno stepenište koje je iz prostranog ulaznog hola vodilo na spratni deo objekta više ne postoji. Parket je uništen kao i ostali detalji enterijera, među kojima su izvesni primerci predstavljali spomenike ondašnjem zanatstvu.

 

Odlukom Vlade Srbije Pinova vila je 2013. godine utvrđena za spomenik kulture.

 

Da li će nakon poslednjeg događaja konačno biti nađeno rešenje za ovaj objekat na atraktivnoj lokaciji, ostaje da vidimo u narednom periodu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.