Grad

ZASEDAO ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

ZRENjANIN – U sali Gradskog veća u Zrenjaninu večeras je održana vanredna sednica Gradskog štaba za vanredne situacije, na kojoj je analizirano stanje na ovdašnjim vodotocima i procenjen stepen rizika od poplava usled porasta površinskih i podzemnih voda.

kanali_bager

Sednicom je predsedavao gradonačelnik i komandant Štaba Čedomir Janjić, koji je naglasio da su gradske službe u pripravnosti i da su određena 24-četvoročasovna dežurstva kako bi se, u slučaju izlivanja reka i velike količine padavina, brzo reagovalo.

Takođe, naglašeno je da je lokalna samouprava u stalnom kontaktu sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima na području grada, kojima su obezbeđene dovoljne količine nafte, ukoliko bi bilo potrebe da reaguju na terenu.

Republički hidrometeorološki zavod je danas saopštio da je vodostaj Tise u stagnaciji, sa tendencijom stagnacije naredne četiri dana. Izmereni vodostaj na Starom Begeju, kod Hetina, je 143 cm.

Redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu, koja je određena za svaki rečni sektor, i ima tendenciju daljeg porasta. Redovnu odbranu od poplava proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno osmatranje i praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata.

Vanredna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj dostigne propisanu granicu i ima tendenciju daljeg porasta, ili kada to zahtevaju drugi razlozi (dugo trajanje vodostaja iznad granice redovne odbrane, stanje nasipa i objekata, nastupanje opasnosti od nagomilavanja leda i drugo). Vanrednu odbranu proglašava nadležni vodoprivredni centar i ona podrazumeva neprekidno praćenje stanja odbrambenih nasipa i objekata i otklanjanje negativnih pojava na njima. U slučaju da dođe do prelivanja ili nekontrolisanog proboja nasipa kao i kontrolisanog prosecanja nasipa, proglašava se vanredno stanje. Ono proglašava ugrožena opština, a podrazumeva izgradnju lokalizacionih nasipa, evakuaciju stanovništva i drugo.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz