Grad

ZAMENA VODE U GRADSKIM JEZERIMA

ZRENJANIN – Zamena jedne trećine vode u gradskim jezerima započeta je ove nedelje, a posao se prvo obavlja u Jezeru 3, koje se prostire od Kulturnog centra do Mosta na suvom.

jezero

Proces je počeo spuštanjem nivoa vode za jedan metar, zbog čega je i vodoskok u jezeru isključen i biće ponovo pušten u rad kada se nivo vode podigne za oko 50 centimentara. Zamena vode obavlja se pet dana nedeljno u dve smene i planirano je da traje oko dve nedelje.

– Voda koja se prečisti na prečišćivaču, smeštenom kod Jezera 1, poseduje projektovani kvalitet, pa je svakim danom kvalitet vode u jezeru na sve većem nivou, a nakon zamene biće u skladu sa predviđenim normama, odnosno sapadaće u drugu klasu. Vodi u jezeru se zamenom daje kapacitet da izdrži nepovoljne okolnosti, odnosno veliku toplotu i velike količine svetlosti, a preradom vode se mutnoća svodi na nulu, a smanjuju se i fosfati i nitriti čime se sprečava rast trave i algi. Time bi se u kombinaciji sa poribljavanjem, kojeg nije bilo, ne našom krivicom, prethodnih godina, stvorili neophodni uslovi da se bez problema održava zahtevani nivo kvaliteta vode – objašnjava rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Siniša Gajin i dodaje da je paralelno sa zamenom vode pokošena i trava oko jezera 1 i 3.

U mesecima kada radi prečišćivač svakodnevno se kontroliše voda koja izlazi iz njega, a u periodima kada on nije u funkciji, jedanput nedeljno se obavlja kontrola vode u jezerima 1 i 3. Uzimaju se uzorci sa dva mesta iz svakog jezera i to tamo gde se očekuje da je voda najlošijeg kvaliteta. Kontrola na jezerima 2a i 2b se ne sprovodi od 2010. godine, kada je ono pretvoreno u građevinsko zemljište.

– Zamena vode u jezeru 1 započeće kada dođe do promene dotrajalih tablastih zatvarača koji sprečavaju oticanje vode u Begej. Nakon toga će se podići nivo vode u jezeru da bi se obavilo podvodno sečenje trave i bilja, a zatim će se i zameniti voda – navodi Gajin i podseća da je u aprilu sprovedena akcija u kojoj su ronioci uklanjali bilje i rastinje u jezeru 1, kod „Žitoprodukta“.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • SKADAR NA BEGEJU…DOKLE!?
  Svaka uprava ovdašnja, ostavila je neki „pečat“-biser, po kojem ćemo je se sećati, barem oni dužepamteći!
  Na pr. vodotoranj-bez vode, pa, most na suvom, pa bolnica u nedogled plaćanje, pa, „dani piva“-bez pivare, granit…
  Jedan „upravitelj“ izmuljava jezero, pa, „nedefinisani kvalitet mulja“, baca u njivu, oko 2 lanca(kažu da su dobro plaćeni), prvoklasne zemlje, između Elemira i Zrenjanina i naravno, menja namenu zemljišta-nije više ni zašta!
  Ovaj „održava kvalitet vode“, „za patke i 3 labuda, a, putevi u ostala 22 mesta Grada i dr. katastrofa!
  Niko ne kaže, koliko to košta!?
  Jeftinije bi bilo, PUSTITE BEGEJ ISPOD SUVOG MOSTA!