Grad

Zaborave da “rasknjiže” vlasništvo, pa im dođu izvršitelji

Gradska toplana

Jedan od najvećih problema u odnosu sa korisnicima, odnosno potrošačima, JKP “Gradska toplana” iz Zrenjanina ima zbog toga što, prilikom promene vlasništva, novi vlasnici nekretnine ne prijave promenu tom javnom preduzeću.

 

“Zbog neisplaćenih dugovanja tuže se korisnici usluga koji su evidentirani u našim bazama, a oni više nisu vlasnici nekretnina na čijim karticama postoje dugovanja zbog kojih su njihovi predmeti predati izvršiteljima. Obaveza je kako kupca, tako i prodavca nekretnina, bilo da su u pitanju stanovi ili kuće, koje koriste uslugu JKP “Gradska toplana”, da u roku od 15 dana od prometa nekretnine izvrše promenu u evidenciji našeg preduzeća. Promenu mogu uraditi prodavci ili kupci u korisničkom servisu JKP “Gradska toplana”, na adresi Rade Končara broj 10. Dovoljno je da se sugrađani pojave sa kupoprodajnim ugovorom i ličnom kartom, i taj se posao završava za nekoliko minuta”, kažu u “Gradskoj toplani”.

 

Ukoliko neko nasledi nekretninu, potrebno je da uradi isto, kako bi evidencija “Toplane” bila ažurirana i tačna. U slučaju kada se ne izvrši prevod korisnika usluga, tada nastaje problem, jer “Toplana” tuži onog korisnika koji je u njihovoj bazi.

 

“Imamo slučajeve gde nam se za dugovanja koje je napravio novi vlasnik nekretnine javljaju stari vlasnici sa informacijom da su im izvršitelji blokirali račun ili počeli sa naplatom naših potraživanja. Ceo problem nastaje zato što prevodi nisu izvršeni na vreme, odnosno u roku od 15 dana od prometa nekretnine”, kažu u “Gradskoj toplani”.

 

Kada se stari vlasnici jave zbog dugovanja koje je napravio novi vlasnik nekretnine na kojoj se koriste usluge grejanja ili prirodnog gasa, “Toplana” traži da se dostavi dokaz o izvršenoj promeni, te od datuma kada se stari vlasnik obratio, obavlja prevod i u evidenciju unosi novog vlasnika. Nakon toga, s obzirom na to da je obaveštenje o promeni korisnika dobijeno naknadno, “Toplana” upućuje starog vlasnika nekretnine da sva međusobna prava i obaveze reguliše sa novim vlasnikom. U ovakvim situacijama nastaju novi i dodatni troškovi.

 

Zato iz “Toplane” poručuju da se promene, bilo da je u pitanju naslednik, prodavac ili kupac nekretnine, izvrše u navedenim rokovima. U slučajevima kada za dugovanje, koje je na nekoj nekretnini nastalo, tužba stigne pokojnom licu, JKP “Gradska toplana” biće primorana da naplatu potraživanja izvrši od naslednika nekretnina, poručuju iz ovog preduzeća.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM