Grad

VIŠE NEMA NIKAKVIH PREPREKA: Definitivno počela izgradnja postrojenja za vodu

ZRENJANIN – Na gradilištu na početku Mihajlovačkog druma danas je počela izgradnja bazena za pitku vodu, dela budućeg postrojenja za prečišćavanje vode iz gradskog vodovoda. Građevinski posao poveren je firmi „Eko gradnja“.

fabrika-vode

Nenad Obradović, generalni menadžer italijanske kompanije „Grupo Zillio“ za Srbiju, kojoj je poveren posao oko prečišćavanja vode, izjavio je da su gotovi svi projekti i da više ne postoje nikakve smetnje za početak izgradnje postrojenja.

– Bazen za pitku vodu je najkompleksniji objekat, kapaciteta 3.000 kubika vode i dubine pet metra. Potrebno je dva meseca da građevinski izvođač završi radove. Sutra počinje i iskop za gradnju bazena za sirovu vodu – objasnio je Obradović.

On je naglasio da je potrebno određeno vreme da beton „sazri“ i da se učvrste betonske ploče, posle čega sledi ugradnja opreme za prečišćavanje vode.

– Poslednja isporuka opreme uslediće 5,5 meseci od otvaranja akreditiva. Onda sledi mesec dana probnog rada i ukoliko kvalitet vode bude onakav kakav je preciziran ugovorom, sistem definitivno puštamo u rad – istakao je Obradović.

fabrika-vode

On je objasnio da se sa radovima kasnilo zato što Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina, sa kojim je „Grupo Zillio“ i potpisao ugovor o saradnji, zbog bilansa nije bilo u mogućnosti da pruži određene garancije. U međuvremenu, država se uključila u rešavanje problema, tako da su obezbeđene državne garancije, što je bila poslednja prepreka pred početak gradnje.

– Radi se o garancijama koje je „Vodovod i kanalizacija“ trebalo da obezbedi izvođaču, odnosno nama, da ćemo biti plaćeni za ono što proizvedemo. Garancija je u iznosu od 5,4 miliona evra, što je cena ukupne trogodišnje proizvodnje vode. Bez te garancije mi ne bismo mogli da radimo – istakao je Obradović, dodajući da je bilo zlih komentara da će postrojenje teško zaživeti. On je naveo da je u pitanju poznata tehnologija, koja već 15 – 20 godina funkconiše u svetu.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je prisustvovao početku radova, naglasio je da je ovo problem koji se rešava skoro pola veka.

– Mi smo ti koji rešavamo problem, uz sve poteškoće i opstrukcije na koje smo nailazili. Kao što sam rekao više puta, ove godine ćemo u svojim česmama imati zdravu pijaću vodu. Kasnimo sa radovima, ali će višedecenijsko pitanje zdrave pijaće vode sigurno biti rešeno – poručio je Janjić.

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Opet prodaje maglu i obmanjuje građane. dokle više? Za to treba imati debeo obraz kao đon a i nimalo morala. Laži su mu zaštitni znak kao i njegovoj stranci /i prethodnoj i sadašnjoj/.

  • Opet prodaje maglu i obmanjuje građane. dokle više? Za to treba imati debeo obraz kao đon a i nimalo morala. Laži su mu zaštitni znak kao i njegovoj stranci /i prethodnoj i sadašnjoj/.

sinovoz
FAM