Grad YSLAJDER

VELIKOBEČKEREČKA ŠTEDIONICA: NEKADA JE IZGLEDALA OVAKO, A DANAS… (FOTO)

ZRENJANIN – Zavod za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu saopštio je da su, zahvaljujući sredstvima koje je odobrilo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, završeni konzervatorsko – restauratorski radovi na obnovi enterijera uličnog krila zgrade Velikobečkerečke štedionice.

Raniji izgled (Foto: Bojan Kojičić)

Radovi su obuhvatili restauraciju ajnfort prolaza i stepenišnog hola sa ogradom, kao i adaptaciju službenih prostorija Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koje se nalaze na spratu. Završena je i obnova uličnog krila Velikobečkerečke štedionice koja je započeta u jesen 2014. godine, restauracijom fasade i krova uličnog krila zgrade.

Danas izgleda ovako (Foto: Bojan Kojičić)

– Zapušten enterijer je oslikavao stanje u kakvom je bila cela građevina i u kakvom su još uvek dvorišna krila. Dugogodišnjom nebrigom, kao i građevinskim intervencijama – sanacijama i adaptacijama, koje su bile neprimerene za jedan vredan istorijski objekat pod zaštitom države, degradiran je, nekad reprezentativan, prostor štedionice. Ajnfort prolaz je izbetoniran, a malterska plastika zidova oštećena, pojedina mermerna gazišta su, takođe, imala oštećenja, a umesto originalne dekorativne stepenišne ograde, postavljena je ograda od metalnih cevi. Gornjem kraku stepeništa je popustilo ležište, te je postojala opasnost od urušavanja – objašnjava istoričar umetnosti – konzervator Bojan Kojičić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanina.

Foto: Bojan Kojičić

Restaurirana je malterska plastika zidova i svoda ajfort prolaza, sad ulaznog hodnika, a betonska podloga zamenjena je klinker opekom. Obnovljena su oštećena gazišta mermernih stepenica, stepenišni krak je stabilizovan, a dekorativni elementi ograde koji su nedostajali, izliveni su u gvožđu, po uzoru na očuvane originalne elemente. Ulazni hodnik je, sa dvorišne strane, zatvoren staklenim četvorokrilnim vratima. Električne instalacije su urađene za ceo objekat, a novi ormar sa brojilima je postavljen u ulazni hol.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz