Grad

VELIKI STRATEŠKI PROJEKAT: Biciklistička staza do Temišvara mogla bi da obori rekord

ZRENjANIN – U okviru velikog strateškog projekta koji se tiče Begeja, već početkom naredne godine mogli bi da počnu radovi na izgradnji biciklističke staze od Zrenjanina, odnosno Kleka, do rumunske granice.

Staza za bicikliste u Temišvaru
Staza za bicikliste u Temišvaru

S obzirom na to da su Rumuni već završili stazu do Temišvara, kada radovi budu završeni, biciklistička staza ukupne dužine 78 kilometara mogla bi da uđe u Ginisovu knjigu rekorda kao najduža između dva grada u dve države. 

– Studija opravdanosti koju smo radili za potrebe projekta pokazala je da bi ovom stazom godišnje prošlo 8.000 biciklista, a da bi nekretnine uz nju poskupele za pet odsto. Biciklizam, odnosno turizam vezan za njega, godišnje u Evropi donese 4,5 milijardi evra. Računa se da svaki biciklista dnevno potroši od 15 do 45 evra, pa je efekat veliki po raznim osnovama – objašnjava pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

Ukoliko projekat prekograničene saradnje bude odobren, biciklistička staza bila bi izgrađena od Kleka, jer je 7 kilometara od Zrenjanina do tog olimpijskog sela već urađeno, pa sve do granice. Predviđeno je i uređenje svih pristupnih puteva, izgradnja odmorišta, postavljanje mobilijara i osvetljenja. Ukupna vrednost projekta za našu stranu je 2,4 miliona evra.

– Biciklizam je u zamahu. Kroz našu zemlju, put Hrvatske, godišnje ode 10.000 biciklista, jer ovde nemaju gde da voze. I još važnije, izgradnjom ove staze, mi bismo se uključili u dve velike staze, jednu dunavsku i jednu koja se zove ruta gvozdene zavese, što znači da bismo se zaista našli na putu hiljadama evropskih biciklista – ističe Radišić.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM