Grad YSLAJDER

USKORO NAJMODERNIJI SISTEM OČITAVANJA VODOMERA

ZRENJANIN – Zamenom postojećih vodomera onim elektronskim na daljinsko očitavanje, počelo je uvođenje takozvane „pametne mreže“ u Zrenjaninu. Time će naš grad dobiti najsavremeniji sistem očitavanja vodomera sa softverom i opremom za kontrolu i očitavanje.

 

vodomera

 

Nakon raspisane javne nabavke za elektronske vodomere i potpisanog ugovora sa renomiranom firmom „INSA“ iz Zemuna, počela je i ugradnja prvih, od ukupno 18.000 vodomera, koliko ih je obuhvaćeno ugovorom čija je vrednost 100 miliona dinara. Novac za nabavku je obezbedilo Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz sopstvenih sredstava.

 

– Planirano je da se u narednih godinu dana zameni 18.000 vodomera, prvo u Zrenjaninu, kod gotovo svih korisnika u gradu. U međuvremenu će biti raspisana javna nabavka za iste takve vodomere koji su namenjeni preostalim korisnicima u gradu i u selima. Paralelno sa zamenom vodomera biće i opreman računarski centar za prikupljanje očitanih podataka sa GSM koncentratora koji će biti postavljen na odgovarajućim mestima u ulicama gde se sprovodi zamena vodomera i koji će prikupljati podatke, odnosno stanja vodomera, i prosleđivati ih u pomenuti centar – objašnjava rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Siniša Gajin.

 

Do završetka opremanja centra za prikupljanje podataka i postavljanja koncentratora, podaci sa elektronskih vodomera očitavaće se daljinski uz pomoć ručnih terminala i odgovarajuće opreme. Zahvaljujući tome, radnici „Vodovoda“ sa ulice mogu da prikupe podatke, bez ulaska u dvorišta korisnika i otvaranja šahtova.

 

vodomera

 

– Ovo je poduhvat od izuzetnog značaja, od koga će i korisnici i preduzeće imati koristi. Neke od ključnih prednosti ovog sistema su daljinska, brza i precizno očitana stvarna potrošnja korisnika, jer je mogućnost greške u očitavanju svedena na minimum, kao i prestanak potrebe za angažovanjem čitača i eleminacija grešaka ljudskog faktora. U svakom momentu biće poznata stvarna potrošnja korisnika i njena laka kontrola, biće omogućeno daljinsko praćenje stanja mreže i lakše detektovanje kvarova na njoj, kao i gubitaka u mreži, čime se smanjuje broj reklamacija i žalbi – ističe Gajin.

 

Bitno je da uvođenje ovog najsavremenijog sistema daljinskog očitavanja korisnike neće koštati niti jedan dinar, a pare za nabavku vodomera i opremanje centra za prikupljanje podataka obezbedilo je, iz sopstvenih sredstava, JKP „Vodovod i kanalizacija“, čiji će radnici i zameniti sve vodomere.

 

Zamena vodomera je počela u sredu, u nastavku Prvomajske ulice, u naselju Gradnulica Guvno, i ovaj deo grada će prvi biti u potpunosti opremljen elektronskim vodomerima, a u prva dva dana zamenjeno je stotinak aparata.

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Pretpostavljam da će i računi za utrošenu vodu biti maksimalno „moderni“.Vodu za piće ćemo i dalje tegliti iz prodavnica,a tuširanje će postati preveliki luksuz.

  • ispada da im novac pada sa neba pa oni to o svom trošku smešni ste i bezobrazni istovremeno

sinovoz