Grad Vesti Zrenjanin

Unapređenje javnog prevoza nabavkom ekološki prihvatljivih vozila

saobraćajna nezgoda

Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici utvrdila tekst Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini.

 

U Deklaraciji se navodi da će AP Vojvodina, između ostalog, preduzeti mere da se u procesu obrazovanja mladih stiču znanja i podiže svest o značaju zaštite, unapređivanja životne sredine i održivog razvoja. Posebno se pozivaju organizacije civilnog društva da se uključe u donošenje odluka u ovoj oblasti.

 

Preduzeće se i mere da ustanove čiji je osnivač AP Vojvodina do kraja 2024. godine pripreme projektnu dokumentaciju na osnovu koje će postojeće sisteme za zagrevanje objekata koje koriste mazut i ugalj zameniti energetski efikasnim sistemima. Ovo bi trebalo obaviti najkasnije do kraja 2029. godine.

 

Takođe, Deklaracija predviđa da se, u saradnji sa organima osam gradova, u narednih deset godina zajednički prioritetno podstiče unapređenje javnog gradskog prevoza. Ovo će se realizovati nabavkom ekološki prihvatljivih vozila na električnu energiju i gas. Među ovim gradovima nalazi se i Zrenjanin.

 

Deklaracijom su obuhvaćene i aktivnosti na zaštiti prirodnih vrednosti i biološke raznovrsnosti. Deklaracija se tiče i unapređenja sistema zaštićenih područja i povećanja pošumljenosti. Ona predviđa i saradnju sa opštinama u realizaciji programa za otklanjanje štete nanete ekosistemima zbog bacanja proizvoda izrađenih od plastike.

 

Deklaracijom se predviđa rok do 2020. godine za povlačenje plastičnih kesa iz prodaje na teritoriji AP Vojvodine.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM