Grad

UGOSTITELJSKI OBJEKAT U CRPNOJ STANICI!

ZRENJANIN – U Kulturnom centru Zrenjanina, u utorak, 14. juna, s početkom u 19 sati, biće održana tribina pod nazivom “Hidrotehničko nasleđe u Banatu”. Izlagač je Branislav Milić, etnolog – konzervator, viši stručni saradnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

industrijsko-nasledje-knjiga

Tokom izlaganja biće predstavljeni pojedini pokušaji zabeleženi tokom istorije, čiji je cilj bilo omogućavanje normalne plovidbe na najvećim banatskim rekama, kao i otklanjanje problema sa suvišnim vodama, koje su najčešće ostajale u prostranim depresijama nakon njihovog izlivanja.

Problemi su trajnije rešavani tokom XIX i početkom XX veka, podizanjem brojnih hidrotehničkih građevina, pre svih kompleksi ustava sa brodskim prevodnicama i crpnim stanicama, od kojih je usled prestanka rada veliki broj devastiran ili porušen, ali ih je znatan broj i sačuvan, te su samim tim one postale deo kulturnog nasleđa ove sredine. Jedan deo tog nasleđa biće prikazan hronološkim redom, u skladu sa vremenom i potrebama za njihovim radom.

Kraj izlaganja je posvećen kompleksu stare crpne stanice “Čenta”, koji će se nakon prenamene delatnosti u ugostiteljsko – turistički objekat, premijerno predstaviti javnosti kao “primer dobre prakse”. Radovi na kompleksu se privode kraju, a njegovim otvaranjem dobićemo ugostiteljsko – turističku ponudu, jedinstvenu ne samo za područje Vojvodine i Srbije, već čitavog regiona.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM