Grad YSLAJDER

SVI DETALJI PRENOSA VLASNIŠTVA NAD GASNOM MREŽOM

ZRENJANIN – Jedna važna odluka sa poslednje sednice Skupštine grada Zrenjanina, o prenosu vlasništva nad gradskom gasnom mrežom, prošla je gotovo nezapaženo, zbog činjenice da se našla u paketu tačaka koje su izazvale daleko veću pažnju zrenjaninske javnosti, kao što je davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta nemačkom „Tenisu“.

 

 

Podsetimo, odbornici zrenjaninske Skupštine izglasali su odluku da se prenosi pravo javne svojine nad distributivnim sistemom prirodnog gasa na teritoriji grada Zrenjanina u javnu svojinu Republike Srbije. Kao ključni razlog navedena su dugovanja koje Javno preduzeće „Gradska toplana“ ima prema „Srbijagasu“, kao isporučiocu gasa, uz napomenu da su ta dugovanja nastala još u vreme prinudnog bezvlašća u gradu, nakon hapšenja tadašnjeg gradonačelnika Gorana Kneževića.

 

– Postoje i drugi ozbiljni argumenti u prilog ovakve odluke. Pre svega je to činjenica da je vrednost distributivne gasne mreže procenjena na oko 690 miliona dinara, a samo za njen remont sada bi trebalo izdvojiti daleko više para. A ako pogledamo okruženje, sve lokalne samouprave oko Zrenjanina imaju „Srbijagas“ kao direktnog isporučioca gasa bez posrednika, i to je povoljnije za građane, Cena prirodnog gasa za domaćinstva, nakon što se promeni vlasnik nad mrežom, biće sigurno niža od sadašnje i to je jedna od pozitivnih strana ove odluke – kaže za portal zrenjaninski.com direktor Javnog preduzeća „Gradska toplana“ Ilija Svilar.

 

On napominje i da je od nekadašnjih 35.000 „brojila“, odnosno korisnika gasa na teritoriji grada Zrenjanina, ta brojka sada bukvalno prepolovljena i da je neisplativo raspolagati gasnom mrežom u takvim okolnostima.

 

Ova odluka, tvrdi Svilar, neće ostaviti bez posla radnike iz „Gradske toplane“, koji su bili zaduženi za poslove oko gasne mreže i distribucije prirodnog gasa.

 

– Deo procedure biće i prelazak određenog broja radnika iz našeg preduzeća u „Srbijagas“, njih 45, i niko neće ostati bez posla, niti će biti ugrožen odlukom o prenosu svojine nad mrežom – tvrdi Svilar.

Podeli članak

4 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • DA LI JE NEKO PITAO INVESTITORE SEOSKIH GASNIH MREŽA, DA LI GRAD MOŽE DA IH OTUĐI!!!???
  ELEMIR JE, SOPSTVENIM SREDSTVIMA I VELIKOM AKCIJOM, IZGRADIO 50 KM! GASOVODA I ČIJI JE SADA ISTI???
  NASTAVLJA SE „ŠIŠANJE“ SELA, KAO I U PRETHODNOM SISTEMU, ZBOG „PODOBNIH“ MALIH „BOGOVA“ I NAREDBI „ODOZGO“, SVE OD 1961. KADA SU SVE OPŠTINE „PRETVORENE“ U MESNE ZAJEDNICE-„ZAJEDNICE MESA“, PA SVE PRIPOJENE ZRENJANINU!!!
  IMA I DRUGIH PRIMERA, NA PR. KUMANČANI SAMI, U OPŠTINI N. BEČEJ, BRINU O SVOJIM KOMUNALNIM PROBLEMIMA!!! NJIHOV JE VODOVOD I DR…
  „NAPREDUJEMO“ KA PRIVATIZACIJI I POKLANJAMO KAPITAL NARODA!!!
  BLAGO NAMA, SA VAMA!!!
  Pozdrav iz Elemira!

 • „A ako pogledamo okruženje, sve lokalne samouprave oko Zrenjanina imaju “Srbijagas” kao direktnog isporučioca gasa bez posrednika, i to je povoljnije za građane, Cena prirodnog gasa za domaćinstva, nakon što se promeni vlasnik nad mrežom, biće sigurno niža od sadašnje i to je jedna od pozitivnih strana ove odluke“ – kaže za portal zrenjaninski.com direktor Javnog preduzeća “Gradska toplana” Ilija Svilar.
  „…i to je povoljnije za građane…“, a, zašto ne kažete „ZA ONE KOJI DIREKTNO TROŠE ZEMNI GAS, A, TO SU SVI KOJI NISU PRIKLJUČENI NA „CENTRALNO GREJANJE“, ODNOSNO, POTROŠAČI U SELIMA!!!!
  SELA SU TRAŽILA „DA SE ODCEPE OD TOPLANE“, ALI GRADSKI OCI NISU DALI!!!
  DA LI ĆE NEKO NADOKNADITI ŠTETU, KOJU SU TIM POTROŠAČIMA NANELI!!!???
  NEĆE, ALI, U UREĐENOJ PRAVNOJ DRŽAVI U EU, TO NE BI TAKO LAKO PROŠLO!!!
  Pozdrav iz Elemira!

 • Nekada, na ZBOROVIMA BIRAČA, predlagao sam „DA NE POKLANJAMO, SVE ONO ŠTO SMO SOPSTVENIM SREDSTVIMA IZGRADILI, VEĆ DA KREDITIRAMO „EV“, ZA EL. MREŽU, „VODOVOD“ ZA 25 KM MREŽE I GASOVOD ZA 50 KM MREŽE“, PA NEKA GA ONDA UZMU, ALI NIJE VREDELO, ZBOG POSLUŠNIKA, KOJI SU UPRAVLJALI SELOM I NARAVNO, NAPREDOVALI, BLAGO NAMA!!!
  DA LI JE DANAS DRUGAČIJE, ILI JE ISTI KLIŠE!!!???
  ZATO NAM TAKO I „IDE“!!!
  Pozdrav iz Elemira!

 • „Kao ključni razlog navedena su dugovanja koje Javno preduzeće “Gradska toplana” ima prema “Srbijagasu”, kao isporučiocu gas…“
  OVO JE TEK „BISER NAD BISERIMA“!!!
  EM SU SELA, OKO gRADA, PLAĆALA, KROZ UVEĆANU CENU PLINA, OD UVOĐENJA ISTOG, VELIKI DEO POTROŠAČIMA „NA DALJINSKOM GREJANJU“-PLAĆALI GRAĐANIMA GREJANJE, EM ĆE SADA I GUBITKE DA IM POKRIJU, PREDAJOM MREŽE „SRBIJAGASU“, KOJU SU ONI IZGRADILI, A, KOJA IM JE ODZETA!!!
  OVO JE ZAISTA „BEZOBRAZLUK NAD BEZUBRAZLUCIMA“-PLJAČKA BEZ PRESEDANA!!!
  OVO BI TREBALO TERATI DO USTAVNOG SUDA I STRAZBURA!!!
  Pozdrav iz Elemira!