Grad YSLAJDER

ŠVEDSKA POMOĆ U REŠAVANJU EKOLOŠKIH PROBLEMA

ZRENJANIN – Radni sastanak, kojem su prisustvovali državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine Branislav Blažić, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predstavnici švedskih kompanija koji borave u Banatu, održan je danas u sali Gradskog veća.

 

 

-Ovo je naša podrška Zrenjaninu i strategiji da se preko privatno-javnog partnerstva dovedu ovde investitori i rešavaju problemi vezani za životnu sredinu. Ovaj grad ima dva ključna problema, jedan je deponija i otpad, koji ćemo zajednički rešavati tako što će Zrenjanin biti centar za reciklažu i separaciju otpada. Druga stvar su otpadne vode, a firme iz Švedske tu mogu da pomognu i tehnologijom i znanjem, da se reši ovaj problem – istakao je državni sekretar Blažić, nakon razgovora u Gradskoj kući u Zrenjaninu.

 

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac podsetio je na činjenicu da je Zrenjanin, zajedno sa još četiri opštine, predviđen za centar upravljanja otpadom, i da se tu odmaklo u pripremi dokumentacije, ali da još uvek otvoreno pitanje finansiranja.


– Imamo podršku Ministarstva da rešavamo ozbiljne probleme. Najteže pitanje je vezano za finansiranje i verujem da ćemo ga, kod problema sa otpadnim vodama, rešiti kroz javno-privatno partnerstvo. Krajnji cilj je čist Begej, ali pre čišćenja moramo da rešimo pitanje prečistača – naglasio je Santovac.

 

Radnom sastanku su prisustvovali Per Olaf Halberg, iz kompanije “Gastike Alternative” i Anders Sundval, menadžer za međunarodne odnose Asocijacije švedskih kompanija koje se bave tehnikama zaštite životne sredine.

 

– Idemo tamo gde postoje mogućnosti za saradnju, a kako ima pozitivnih iskustava u saradnji sa Zrenjaninom spremni smo da se ovde angažujemo. Na primer, letos smo u Boliviji razgovarali i o angažovanju određenih kompanija, ali i o mogućnostima finansiranja. Tamo je rešenje bio jedan veliki prečistač i nekoliko manjih prečistača, a to  bi možda i ovde mogla biti solucija i već smo počeli razgovore – naglasio je Anders Sundval.

 

Per Olaf Halberg je naglasio da među švedskim kompanijama ima firmi profilisanih za pojedina pitanja zaštite životne sredine, od problematike pijaće vode i otpadnih voda do onih koje su specijalizovane za upravljannje otpadom, i da treba naći model eventualne saradnje sa gradom Zrenjaninom.

Podeli članak
sinovoz
FAM