Foto dana Grad

SVE VIŠE BICIKLISTIČKIH STAZA PO GRADU I OKOLINI

ZRENJANIN – Trenutno se na području Zrenjanina nalazi razgranato blizu 35 kilometara samostalnih biciklističkih staza, od čega se dve trećine nalaze u samom gradu, a ostatak predstavlja sponu do okolnih sela – Aradca, Ečke i Kleka.

biciklizam

Ova zvanična statistika, koju je nedavno saopštila lokalna samouprava, pokazuje da Zrenjanin spada među vodeće gradove u Srbiji po toj vrsti saobraćajne infrastrukture i da ne zaostaje previše za gradovima koji imaju najviše staza u našoj zemlji, kao što su Novi Sad i Beograd. Grad na Begeju je, poo vim računicama, u rangu sa Suboticom.

U prethodnom periodu lokalna vlast je puno energije i sredstava ulagala u uređenje infrastrukture, između ostalog i u izgradnju biciklističkih i pešačkih staza, a samo ove godine završena je gradnja novih staza u naselju “Berbersko“ i na levoj obali Begeja, u dužini od jednog kilometra, i staze od Ulice 6. maja do izletišta „Motel“, u dužini od 700 metara.

– Lokalna samouprava želi što više da promoviše biciklizam, kao sredstvo prevoza, ali i kao zdrav način života i rekreacije, jer naš grad ima za to odlične mogućnosti. Samo u 2015. godini obnovljeno je i rekonstruisano 12 kilometara biciklističkih staza, a s investicijama je nastavljeno i u ovoj godini. Duži deo trase prema Aradcu i Kleku dobio je i rasvetu, a gradski planeri u narednom periodu imaju zadatak da, osim izgradnje novih, povezuju i postojeće staze, kako bi bile što funkcionalnije – ističe gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Jedna od ideja jeste i povezivanje svih zrenjaninskih izletišta, što je delom već realizovano, a nastavak će zavisiti od finansijskih mogućnosti. Takav jedinstveni „biciklistički prsten“ mogao bih spojiti izletišta „Motel“, kupalište „Peskara“, izletište na Tisi kod Žabaljskog mosta (starim aradačkim drumom), a s druge strane Peskaru, „Carsku baru“ i etno-kompleks „Tiganjica“, pa preko Stajićeva i Ečke nazad do Zrenjanina. Potrebe postoje, i to je takođe u planu, za izgradnjom biciklističkih staza do Mužlje i kroz to naselje, kao i od Zrenjanina do Lazareva i od Lazareva do obližnje Zlatice.

Svakako bi u narednom periodu i trebalo popularisati biciklizam, koji može dovesti i do razvoja lokalnog turizma. Čini se da Zrenjaninci i dalje u velikoj meri koriste automobile, čak i kada prelaze male razdaljine, što često dovodi do gužvi u saobraćaju.

– U Zrenjaninu se bicikl koristi, ali ne u tolikoj meri kao, na primer, u Novom Sadu, ili u nekim delovima Beograda, gde postoji takva infrastruktura. Dobri primeri su i Kraljevo i Kruševac, gde se, osim što postoje jaki biciklistički klubovi, neguje drugačija kultura korišćenja dvotočkaša – rekao je za portal zrenjaninski.com predsednik Biciklističkog kluba „Cyclemania“ Vladimir Stanar.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.