Grad

STOGODIŠNJI „FORDOV“ MODEL „T“ NA ZRENJANINSKOM TRGU

ZRENJANIN – Kultni automobil američke kompanije „Ford“, model „T“, s početka dvadesetog veka, brektao je zrenjaninskim glavnim trgom, kao svojevrsna atrakcija gostujuće izložbe pod nazivom „Automobil koji je postavio svet na točkove“.

ford-na-trgu-slobode

Izložbu je pripremio dr Pal Halmađi, sekretar muzejske fondacije u mađarskom gradu Makou, a priredili su je združeno istorijski arhivi Zrenjanina i Makoa. Centralni eksponat izložbe bio je automobil marke „Ford“ model „T“, čiji ključni konstruktor je bio Jožef Galamb, rodom iz Makoa, inače jedan od najbližih saradnika Henrija Forda, osnivača istoimene kompanije.

-Jožef Galamb jedan je od velikana rođenih u gradu Mako, to je čovek koji se obreo u Americi kako bi posetio sajam automobila, da bi potom zauvek ostao u toj zemlji i stekao svetsku slavu. On je primer da se radom može do zvezda, jer je njegova plata dvadesetih godina prošlog veka bila 70.000 dolara godišnje, koliko je dobijao i američki predsednik. Pri tom nije zaboravio rodni grad, koji je posećivao u tri navrata, u njemu osnovao predstavništvo „Forda“ i osnovao fodaiju za školovanje učenika iz Makoa – govorio je Halmađi o slavnom sugrađaninu, na otvaranju izložbe u Zrenjaninu, podsećajući da je u Makou rođen i legendarni novinar i publicista Jožef (Džozef) Pulicer.

gradonačelnica-i-graonačelnik-u-vožnji-trgom

Model automobila, koji je proslavio i Forda i Galamba, i koji je štancovan u 15 miliona primeraka, juče su na centralnom graskom trgu mogli da vide i Zrenjaninci, i to onaj sa žigom iz 1919. godine. Čast da se par krugova provozaju vremešnim autom, koji je jedan od najdragocenijih eksponata muzeja „Jožef Atila“ u Makou, imali su gradonačelnica tog mađarskog grada Eva Eržebet Farkaš i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. A u salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin gradonačelnik Janjić je svečano otvorio izložbu slika i panoa sa tematikom iz života Jožefa Galamba, od detinjstva u rodnom mMakou, do slavnih detroitskih dana, uz podsećanja na posete zavičaju.

-Ovo je veoma zanimljiva izložba koja spaja naša dva grada. Na ovakvim događajimaa i susretima rađaju se nove ideje i formiraju oblici saradnje – istakao je, pored ostalog, graonačelnik Janjić, otvarajući izložbu u salonu Istorijskog arhiv Zrenjanin.

Podeli članak
sinovoz
FAM