Grad

Stiže zahtev sanitarnom inspektoru, postrojenje za vodu čeka saglasnost

postrojenje za vodu

Sutra stiže zahtev glavnom sanitarnom inspektoru u Zrenjaninu Gabrijeli Lodi za saglasnost za dobijanje upotrebne dozvole za postrojenje za prečišćavanje vode.

 

Ovo je za portal zrenjaninski.com izjavio čelnik firme “Gruppo Zilio” Nenad Obradović. Na zahtev našeg novinara da prokomentariše objavu Građanske inicijative “Zajedno za vodu” da je voda iz zrenjaninskog vodovoda i dalje neispravna, on je osporio takve navode.

 

– Zna se kako se uzimaju uzorci vode koji se šalju na analizu. Onaj ko je objavio rezultate treba da odgovori da li je poštovao proceduru. S druge strane, analizu vode koja izlazi iz našeg postrojenja rade dva puta nedeljno zavodi za javno zdravlje u Zrenjaninu, Novom Sadu i Beogradu. Ti rezultati su u skladu sa zahtevanim parametrima. Zato ćemo podneti zahtev da se krene procedura za dobijanje upotrebne dozvole – tvrdi Obradović.

 

Građanska inicijativa “Zajedno za vodu” saopštila je da je vodu iz gradskog vodovoda u periodu od 27. decembra 2018. do 25. januara ove godine nekoliko puta nosila na ispitivanje u Institut za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu.

 

“Prvo smo vršili osnovna ispitivanja, a zatim dodatna na natrijum, bor i arsen. Uzorci su označeni kao neispravni. Ono što posebno zabrinjava jeste da je poslednji uzorak uzet 25. januara bio najlošiji od svih. Umesto da se kvalitet vode popravlja, on vremenom postaje gori. Taj poslednji uzorak pokazuje da je koncentracija bora iznad dozvoljene. Koncentracija arsena je više nego duplo veća od dozvoljene”, tvrde u Građanskoj inicijativi “Zajedno za vodu”.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM