Grad

STARA ZGRADA ROBNE KUĆE “BEOGRAD”: Šta mislite – zašto objekat do sada nije renoviran

ZRENJANIN – Stara zgrada Robnih kuća “Beograd”, smeštena u centru grada, ograđena je zaštitnom ogradom već nekoliko godina, jer je zbog obrušavanja nebezbedna za prolaznike.

Stara zgrada Robnih kuća "Beograd"
Stara zgrada Robnih kuća “Beograd”

Da zgrada nije bezbedna, rešenjima su odredile različite inspekcijske službe. Kao i svi napušteni objekti, tako i ova zgrada vrlo brzo postala je divlja deponija i ružan prizor. Zrenjaninci negoduju, ali zasad se rešenje ne nazire. Naime, ova zgrada nalazi se u postupku restitucije, u državnoj je svojini, a korisnik su Robne kuće “Beograd”, privatizovane pre deset godina.

Prvi podaci o ovoj zgradi datiraju iz 1864. godine, kao prvi vlasnik upisan je Betelhajm, a potom su vlasnici bili Fetel Solomon i Fetel Regina. Nacionalizovana je 1959. godine, a 1991. pravo korišćenja dobilo je preduzeće Robne kuće “Beograd” iz Beograda. Za spomenik kulture proglašena je 1972. godine.

Istorijat ove zgrade vrlo je zanimljiv. U njoj se još u 19. veku nalazila prva gvožđarska radnja u gradu, vlasništvo Juliusa Dauna. U podrumima zgrade nalazili su se magacini, a na spratu su živeli Daunovi. Posao je napredovao sve do dvadesetih godina prošlog veka, kada Daunovi doživljavaju porodičnu tragediju i podaci kažu da od tada i poslovi kreću silaznom linijom. Već 1946. godine nove vlasti oduzimaju Daunovima zgradu, a 1953. godine umire sin Juliusa – Đule Dauna, Aladar.

Ipak, iza sinova Đule Dauna, Josifa i Aladara, ostali su potomci koji su zatražili da im se imovina vrati. Postupak je u toku, a dok se ne okonča, na zgradi se ne može intervenisati.

Robne kuće “Beograd” privatizovane su pre nešto manje od desetak godina. Kupio ih je za 365 miliona evra Radomir Živanović – Baja Verano. Mediji su zabeležili da je za Robne kuće zaintresovan bio i Sreten Jocić, odnosno njegov prijatelj, vlasnik preduzeća “Zone Brig”.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • “I ŠEFA I ….”
  Država je, pre “privatizacija”, trebala da vrati vlasnicima nekretnine, pa tek onda, ono što je njeno, rasprodaje!!!
  Ovako, sve je zapetljano i ko zna, u kakvom će stanju biti nekretnine, kada budu vraćene pravim vlasnicima!!!???
  A, izgleda, da državi i nije u interesu da to valjano uradi!
  Vidi se iz mnogih primera!
  Bugarska i Rumunija su ODMAH sve vratili bivšim vlasnicima, Što je i red!
  Pozdrav iz Elemira!

sinovoz
FAM