Grad

ŠTA SVE KRIJE GRADSKA BAŠTA: Mnogi nisu ni primetili ove zanimljive detalje (FOTO)

ZRENJANIN – Gradska bašta jedno je od najlepših mesta u Zrenjaninu. Zrenjaninci vole da svrate u nju, a ponosno je pokazuju svojim gostima. A šta znamo o zelenoj lepotici u centru grada?

Zaštitni znakovi parka - lav i roda
Zaštitni znakovi parka – lav i roda

Malo ili malo više, sigurno nedovoljno, pa je to razlog da kad god je moguće nešto još saznamo. Mnogo o Gradskoj bašti, i ne samo o njoj, zna sagovornik portala “Zrenjaninski”, publicista i gradski hroničar Miodrag Grubački. O Gradskoj bašti može da se priča dugo i mnogo, a za našu današnju šetnju izabrali smo nekoliko detalja.

Alpineum i mural
Alpineum i mural

– Možda je najbolje da priču o Gradskoj bašti počnemo od murala na kojem je predstavljen prikaz bečkerečke tvrđave izgrađene za odbranu Velikog Bečkereka od upada Turaka. Svoju funkciju nije ni uspeo da proveri, s obzirom na to da je turska vojska na čelu sa Mehmed Pašom Sokolovićem 1551. godine ušetala u Veliki Bečkerek i tu ostala do 1710. kad je Karlovačkim mirom pripala Austrougarskoj i odredbama tog mira tvrđava je srušena do temelja. Na tim temeljima nikla je Županijska zgrada i ova naša bašta. Kamenje iz tvrđave, odnosno ostaci, danas se nalaze u alpineumu odmah pored murala – priča Grubački.

Ulaz sa tablom i podacima o parku
Ulaz sa tablom i podacima o parku

Gradski park je formiran 1886. godine dogradnjom Županijske zgrade, kad se izgradnjom krila dobio jedan zatvoren prostor za zelenilo i baštu. Iz tog vremena postoje “svedoci”: paviljon za promenadne koncerte, kao i najstarija stabla u parku, kesten, platani, kao i dva stabla tise koja se nalaze ispred zgrade opštine i stara su 130 godina.

Paviljon za promenadne koncerte iz 1889. godine
Paviljon za promenadne koncerte iz 1889. godine

Nema valjda deteta koje se nije popelo na čuvenog lava. Skulptura je, inače, posle Drugog svetskog rata preneta u Gradski park iz kruga Šećerane, ne zna joj se autor.  Zna se autor skulpture konja – Toma Rosandić.

Mala skica za konja
Mala skica za konja

– Ovu skicu naš čuveni vajar poklonio je Petrovgradu. Izvajao ju je “vežbajući” za “Konje vrane” koji stoje ispred zgrade Narodne skupštine u Beogradu – dodaje Grubački.

A ako želite da stanete u centar Zrenjanina takođe morate doći u Gradsku baštu, jer se u njoj nalazi geografsko središte Zrenjanina.

Fundamentalni reper FR 3119 - geografski centar Zrenjanina
Fundamentalni reper FR 3119 – geografski centar Zrenjanina

– Mnogi nisu nikad primetili jedan poprilično neugledan kamen, odnosno kamenu ploču na kojoj piše FR 119 – priča Grubački. – Upravo na tom mestu je geografsko središte grada i mesto na kom se određuje nadmorska visina i rastojanje. Mesto je otporno na tektonske potrese i horinzontalna i vertikalna pomeranja i to je takozvani fundamentalni reper Zrenjanina.

Ako kažemo da je nadmorska visina Zrenjanina 80,5 metara – izmerena je tu. Ili da je razdaljina između Zrenjanina i Beograda 75 kilometara, to znači da je merenje izvršeno od ovog mesta i mesta u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu, geografskom centru glavnog grada, koji su Beograđani, istina, malo ulepšali jednom piramidom. Možda bismo mogli i mi da lepše obeležimo naš centar.

Ovo je samo deo priča o ili iz Gradske bašte. Ima ih još, ali o njima nekom drugom prilikom.

Zastavica sa godinom gradnje na paviljonu za koncerte
Zastavica sa godinom gradnje na paviljonu za koncerte
Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM