Grad YSLAJDER

SLEDI REKONSTRUKCIJA VIŠE OBJEKATA U CENTRALNOJ ZONI

centar-grada-glavna-ulica

ZRENJANIN – Puno je zacrtanih zadataka ispred zrenjaninskog Javnog preduzeća “Gradska stambena agencija” u ovoj godini, a jedan od najvećih projekata, na čiju se realizaciju čeka duže vreme, jeste prva faza rekonstrukcije zgrade u samom centru, u ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 29, koja je gotovo u stopostotnom vlasništvu grada.

 

 

To je, za one koji ne znaju, objekat u kojem se svojevremeno nalazio jedan od najpoznatijih kafe restorana “Plus plus”, koji je pre izvesnog vremena prestao sa radom, a poslednjih godina u ovoj oronuloj zgradi bila je smeštena i jedna menjačnica. Objekat je, u međuvremenu, zabranjen za upotrebu, jer je počeo da se urušava s dvorišne strane.

 

– Samo jedan stan u toj zgradi nalazi se u privatnom vlasništvu, ali je sa vlasnikom postignut dogovor o zameni nekretnina, tako da će ta zgrada u potpunosti biti u rukama grada. Očekujemo da ćemo ovaj objekat u naredne dve godine biti kompletno rekonstruisan i on će, verujem, biti ukras grada. Dobićemo praktično 540 kvadratnih metara prostora u samom centru – ističe direktor Javnog preduzeća “Gradska stambena agencija” Radiša Dupljanović, i dodaje da je veoma bitno da se ne dozvoli da se zgrade u centru urušavaju, što je ranijih godina bio slučaj.

 

Nakon restitucije, po tvrdnjama Dupljanovića, grad je ostao bez više zgrada u centru, ali je želja nadležnih da one koje su i dalje u njegovom vlasništvu dotera u red i da izradi “projekte za budućnost”, kako ih naziva. Između ostalog, biće odrađen projekat za rekonstrukciju zgrade u centralnoj ulici, na broju 37, a u pitanju je zgrada bivšeg “Mediveta”, koja se prostire od Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića do Svetosavske.

 

– Što se tiče investicionog održavanja, ove godine planiramo da uredimo i lokal u ulici Svetozara Markovića, bivši kafe “Loft”, u kojem se svojevremeno urušio pod. U planu je i sređivanje tavanskog dela zgrade u ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 17, u kojoj su smeštene kancelarije političkih stranaka, zatim rekonstrukcija objekata u Miletićevoj 16, Zmaj Jovinoj 3… U prošlim budžetima nije bilo dovoljno sredstava za te poslove, tako da smo ove godine dobar deo novca ostavili za izradu projekata – naglašava Dupljanović.

 

Samo za investiciona i tekuća održavanja u ovoj godini u budžetu je izdvojeno 18,7 miliona dinara, a za izradu projekata više od 20 miliona. Pored toga, izdvojeno je 12 miliona dinara za takozvanu stambenu podršku.

 

– S tim sredstvima ćemo krenuti u sanaciju stanova u našem vlasništvu, pripremiti teren za rušenje nekih objekata, a kad završimo Stambenu strategiju na nivou grada, konkurisaćemo za dobijanje sredstava od Republike. Kao što smo dobili sredstva za izgradnju stanova za socijalno stanovanje u ulici Franje Kluza, tako nam je u planu izgradnja stanova i u ulici Žarka Zrenjanina, gde smo obezbedili lokaciju za zidanje – ističe Dupljanović.

 

Radiša Dupljanović

 

Po prvi put su “Gradskoj stambenoj agenciji” prošle godine, odlukom lokalne vlasti, data na upravljanje i ovdašnja izletišta, pa se očekuje da će ovo javno preduzeće i na tom planu učiniti neki iskorak.

 

– Što se tiče izletišta na Tisi, kod Žabaljskog mosta, u planu je rekonstrukcija talpe, kako bi bila bolja i bezbednija. Želimo Tisi da vratimo stari sjaj, pa se razmišlja i o izgradnji još vikendica na toj lokaciji. Planiramo i proširenje plaže i dalje uređenje najpopularnijeg gradskog kupališta Peskara. Ako sada odete tamo, videćete da ono više nije ruinirano, da je kupalište obezbeđeno, ograđeno i da se nalazi pod video nadzorom. Ne želimo više da dozvolimo da svake godine uludo bacamo pare, jer neko sve ono što smo uredili pred leto razruši tokom zime – zaključuje Dupljanović.

Podeli članak
sinovoz
FAM