Grad

REVITALIZACIJA BEGEJA NAJZNAČAJNIJI EKOLOŠKI PROJEKAT

Vode Vojvodine

ZRENJANIN – Gradu Zrenjaninu predstoji realizacija nekoliko ekoloških projekata, među kojima su sigurno najznačajniji revitalizacija Begeja i izgradnja centralnog gradskog prečistača za otpadne vode, rekao je pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika Duško Radišić.

 

 

On je precizirao da će revitalizacija kanala Begej, s ciljem da bude osposobljen za plovidbu, biti obavljana u okviru projekta prekogranične saradnje između Srbije i Rumunije.

 

– Jedan od najvećih ekoloških problema grada je upravo zagađenje kanala Begej. Završili smo Studiju opravdanosti projekta, čiju je izradu finansirala Evropska unija, a Skupština grada je donela odluku da ovaj projekat treba što pre realizovati, i to u vidu javno – privatnog partnerstva – kazao je Radišić.

 

On je dodao da se realizacijom ovog dela projekta omogućava naredna faza – revitalizacija Begeja, odnosno čišćenje i izmuljavanje kanala.

 

– Odobren je projekat vredan šest miliona evra i podržan je od strane Evropske unije. On obuhvata prvu fazu uspostavljanja plovnosti kanala i više infarstrukturnih radova, kao što su rekonstrukcija četiri prevodnice, po dve na našoj i rumunskoj strani, izgradnja biciklističke staze na bedemu Begeja kojom će se spojiti Zrenjanin i Temišvar, ali i pristana u centru Zrenjanina. Važna komponenta projekta je i projektno – tehnička dokumentacija koja je neophodna za drugu fazu – objasnio je Radišić i zaključio da će se ovim aktivnostima, kao i izgradnjom centralnog prečistača otpadnih voda na potezu Aleksandrovačkog kanala, steći uslovi za promenu statusa Begeja iz kanala u reku, koja protiče kroz centar Zrenjanina.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz