Grad YSLAJDER

REDOVNO PREČIŠĆAVANJE VODE U GRADSKIM JEZERIMA

sistematsko suzbijanje emerznih korova

ZRENJANIN – Poslednjih dana intenzivirane su aktivnosti oko sistema „Begejska petlja“, koji je Grad Zrenjanin poverio na održavanje Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, a koje se odnose na redovno prečišćavanje vode u gradskim jezerima i uređenje njihovih obala.

 

jezero prečišćavanje vode

 

U toku prošlog meseca završena je zamena tablastih zatvarača koji sprečavaju oticanje vode iz jezera u Begej, kao i dotok vode iz Begeja u jezera, a čija je zaptivna moć, posle 30 godina rada, oslabila tokom prošlogodišnje akcije zamene vode. Slabljenje zatvarača razlog je zašto prvi put prošle godine nije prečišćena voda u Jezeru 1 kod „Žitoprodukta“, a to je dovelo i do niskog nivoa vode u jezeru tokom godine.

 

– Zamenom zatvarača, za koju je Grad Zrenjanin izdvojio 4,5 miliona dinara, stvoreni su uslovi da voda u Jezeru 1 bude prečišćena i od tog jezera će i krenuti ovogodišnje prečišćavanje vode. Krajem prošle nedelje je podvodnom kosačicom pokošena trava unutar pomenutog jezera, a u narednim danima sledi njeno prikupljanje sa površine jezera, kao i košenje trave na obalama jezera 1 i 3 u centru grada – objašnjava rukovodilac Službe informisanja i poslovnih komunikacija u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Siniša Gajin.

 

Primarni prečišćivač vode, koji se nalazi pored Jezera 1 kod „Žitoprodukta“, pušten je u rad, i u toku je pripremna faza bistrenja vode u taložnicima. Kada se postigne potrebna bistrina, a procene su da će se to dogoditi za 7 do 10 dana, voda će početi da se pušta u jezero preko filtera, što će biti i početak prečišćavanja vode u jezerima.

 

– Nakon prečišćavanja vode u Jezeru 1, koje je planirano da traje dve nedelje, sledi i prečišćavanje vode u Jezeru 3 kod Kulturnog centra. Prečišćavanjem vode postiže se druga klasa kvaliteta vode u jezerima koja je predviđena Zakonom o vodama. Vodi u jezeru se zamenom daje kapacitet da izdrži nepovoljne okolnosti, odnosno veliku toplotu i velike količine svetlosti, a preradom vode se mutnoća svodi na nulu, a smanjuju se i fosfati i nitriti čime se sprečava rast trave i algi koji zagađuju jezera – navodi Gajin.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz