Grad YSLAJDER

PROBNO TESTIRANJE POSTROJENJA ZA VODU

ZRENJANIN – U zrenjaninskom novosagrađenom pogonu za prečišćavanje pijaće vode jutros je, u prisustvu gradonačelnika Zrenjanina sa saradnicima, puštena voda u sistem radi hidrauličkog testiranja opreme i probnog rada postrojenja.

 

postrojenja

 

– Pre mesec dana radili smo hidrauličko testiranje cevovoda i pokazalo se da nije bilo propusta. Sada krećemo sa testiranjem prvog dela tehnološkog procesa, a to je predtretman vode u bazenu a potom ide ultrafiltracija, gde će se raditi segment po segment, a potom sledi hemijsko testiranje vode – objasnio je direktor kompanije „Sinertek“ Nenad Obradović, najavljujući da će se sve vreme raditi između 5 i 10 analiza dnevno.

 

Voda koja bude ulazila u sistem gradskog vodovoda već od danas će biti boljeg kvaliteta, ali ne i za piće.

 

– Voda će gotovo trenutno biti boljeg kvaliteta i što se tiče boje, mirisa, ukusa i prozirnosti. Ali, konačno ukidanje zabrane za upotrebu za piće biće onog trenutka kada se svi testovi koji su bitni i ugovoreni završe, i pokaže se da je kvalitet u skladu sa propisanim srpskim standardima – najavio je direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Ivan Dević.

 

On je naglasio da je, uprkos raznim glasinama, utvrđeno da su cevovodi u gradskoj mreži u sasvim dobrom stanju.

 

– To nas uverava da neće biti degradacije već prečišćene vode za piće, čime su oborene neke kvazi-teorije – istakao je Dević, podsećajući da su nadležni u „Vodovodu“ uvek verovali u ispravnost ovog projekta.

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ocenio je da su ovo istorijski dani za Zrenjanin i Zrenjanince, jer se od 1975. godine naprosto nižu neuspešni pokušaji rešavanja problema pijaće vode.

 

– Ne mogu da sakrijem zadovoljstvo što je baš moja administracija uspela to da reši i veoma sam srećan što imam priliku da radim sa ljudima koji mogu da realizuju jedan ovakav projekat. Podsećam i da smo 2012. godine nasledili projekat gde je Grad prvo trebao da plati 25 miliona evra postrojenje, pa još onda svaki kubik vode 37 evrocenti. Mi smo sada sve ovo uradili bez dinara ulaganja grada, a preradu vode ćemo plaćati manje, 28 evro centi po kubiku – naglasio je gradonačelnik Janjić.

 

Bez odgovora su ostala pitanja, kada će građanima početi da se distribuira potpuno ispravna pijaća voda, ali se moglo čuti tokom obilaska postrojenja da bi to moglo da se desi za oko mesec i po dana. Nije bilo odgovora ni na pitanje o finalnoj ceni vode, ali je direktor „Vodovoda“ Ivan Dević rekao da će o tome odlučivati gradska vlast, na osnovu svih bitnih parametara, pa čak i socijalne komponente.

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • Isti ljudi se vrte od 90ih kroz: SPS, Jul, SRS a posle 2000te kroz: DS, DSS, SPO sada SNS.

  Spevao sam vam haiku za otvaranje.
  Veciti problemi.
  Isti resavaju iste.
  Pljujuci prethodne.
  Sami sebe.
  Kupanje.

 • “ Voda će gotovo trenutno biti boljeg kvaliteta i što se tiče boje, mirisa, ukusa i prozirnosti“, najavio je direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Ivan Dević.
  To su sve „MEHANIČKE NEČISTOĆE“, koje nisu ni bile sporne, g. Dević, a, šta je sa ARSENOM, koji je „najodgovorniji“ „DA VODA NIJE ZA PIĆE“, jer ga ima VIŠE OD 10 MIKROGRAMA/LITRU, a, dok je EUROPA IMALA PROPIS DA JE „VODA ISPRAVNA“ AKO ARSENA IMA MANJE OD 50 MIKROGRAMA/LITRU i naša voda je bila „ISPRAVANA“!!!
  Možda će ARSEN ISPARITI, kada voda bude u bazenima, a, izgleda, „DA I NIJE VIŠE TAKO OTROVAN“-NOVA VRSTA NEOTROVNOG ARSENA, KAKO IZJAVI STRUČNJAK ZA VODE IZ ZRENJANINSKOG VODOVODA!!!???
  Kako će biti snabdevani potrošači u selima!?
  Pozdrav iz Elemira!

sinovoz