Grad

Premijera dokumentarnog filma o Kombinatu „Servo Mihalj“

Kombinat Servo Mihalj

Zrenjaninski socijalni forum organizuje u četvrtak, 27. decembra, premijernu projekciju dokumentarnog filma o Kombinatu „Servo Mihalj“. Biće upriličen i razgovor o temi „Privreda u Zrenjaninu u socijalističkom periodu – O iskustvima života i rada u vremenu samoupravljanja“.

 

Projekcija i razgovor će biti održani u Klubu MZ „Dositej Obradović“, u 19 sati. Razgovor će moderirati Miroslav Samardžić, politikolog.

 

„Zrenjanin je nekad bio jedan od najznačajnijih industrijskih centara u SFRJ, sa moćnom prehrambenom, ali i metalnom i tekstilnom industrijom. U procesima liberalne tranzicije fabrike su gotovo u potpunosti uništene. Nova preduzeća se ne osnivaju onom brzinom kako su to protagonisti tranzicije najavili. Danas se nameće stav da je socijalistički model privrednog razvoja bio neefikasan. Međutim, u socijalsitičkom periodu grad je doživeo svoj najveći privredni i kulturni uspon“, navode u Zrenjaninskom socijalnom forumu.

 

Uvod u razgovor biće premijerno prikazivanje dokumentarnog filma Radničkog video kluba o Kombinatu „Servo Mihalj“.

 

ZSF poziva bivše radnike Kombinata da učestvuju u razgovoru povodom filma i da iznesu svoja sećanja na nekadašnji privredni gigant i samoupravni socijalsitički sistem.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Taj kombinat je bio jaci od 3 drzave(Makedonija, Bosna i Crna Gora) koje su nastale posle razbijanja Jugoslavije. Da li to govori o jacini kombinata ili slabosti tih tako zvanih drzava, ne znam 🙂

  • Lako je bilo tudje raskrčmiti. Direktori to najbolje znaju uz podršku svoje radničke klase koja je to ćutke odobravala jer je i ona mastila brke.

sinovoz
FAM