Grad YSLAJDER

PREDSTAVLJEN PROJEKAT IZGRADNJE PARKA NA BAGLJAŠU

Bagljaš

ZRENJANIN – Na redovnoj sednici Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine AP Vojvodine, koja je danas, po prvi put, održana u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, između ostalog je predstavljen projekat formiranja parka u najmnogoljudnijem zrenjaninskom naselju Bagljaš.

Gradonačelnik Čedomir Janjić i pokrajinski poslanik Darko Bađok

Član pomenutog Odbora i pokrajinski poslanik Darko Bađok, koji je i inicirao održavanje sastanka u gradu na Begeju, podsetio je da je idejno rešenje parka na Bagljašu poteklo od neformalne grupe ljudi, u kojoj je i on, a koja želi da Zrenjanin, posle pet decenija, dobije novi park.

Kako je zamišljeno, park bi se nalazio na prostoru između Aviv Parka i poslednjih stambenih zgrada u ovom naselju, a taj lokalitet, po rečima Bađoka, i nije namenjen za neku industrijsku gradnju. Kako je istakao, ne radi se o pukoj sadnji drveća i zelenila, nego i o izgradnji trim staze i dečijeg igrališta, postavljanju klupa, odnosno svega onoga što poseduje jedna moderna zelena oaza u urbanoj sredini.

– Jedan ovako veliki projekat, da bi ugledao svetlost dana, mora da bude podržan od pokrajinskih i gradskih institucija. Zato sam inicirao ovaj sastanak da bismo ovako bitnu stvar podigli na viši nivo – izjavio je Bađok.

On je podsetio da je ovo veoma važno pitanje za Zrenjanin koji predstavlja najugroženiju sredinu kada je reč o pošumljenosti, jer se svega tri odsto njegove teritorije nalazi pod šumom. To je, po rečima Bađoka, ubedljivo najlošiji rezultat u Srbiji.

– Strategijom razvoja grada Zrenjanina do 2020. godine je definisano da moramo dosta toga uraditi na ovom planu. Gradske službe će preuzeti projekat o formiranju bagljaškog parka, koji im je predstavljen na ovoj sednici, a mi ostali ćemo se baviti samom organizacijom posla i pribavljanjem sredstava za njegovu realizaciju – naveo je Bađok.

Bagljaš bi uskoro mogao dobiti novi park (Foto: Dušan Bartolović)

Na pitanje da li postoji mogućnost da se i Pokrajina uključi u finansiranje ovog projekta, Bađok je odgovorio da se očekuje da ona, zapravo, ima najveću ulogu u svemu ovome.

– Nadležni pokrajinski sekretar je na sednici, na kojoj se donosio budžet za 2017. godinu, rekao da veliki problem predstavlja to što se ozbiljna sredstva namenjena za pošumljavanje vraćaju u budžet, jer nema dobrih projekata. Park na Bagljašu je dobar projekat i siguran sam da će Pokrajina ozbiljno učestvovati u njegovoj realizaciji. Grad će biti nosilac projekta, a pomoć očekujemo i od privrednika – naglasio je Bađok i dodao da će budući park na Bagljašu biti veći od Karađorđevog parka nadomak centra grada.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je prisustvovao sednici Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Skupštine AP Vojvodine, poručio je da će lokalna samouprava podržati ovaj projekat, jer je želja nadležnih da posle dugo godina bude oformljena nova zelena oaza u gradu.

Podeli članak

4 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Elektro stanica sa visoko naponskim kablovima i Bagljaski kanal…su tamo.
    Da li je neko mislio o tome, premestanje takvog objekta je skuplje nego ceo Vas park. Bagljaski kanal je privremeno sredjen kod Aviva, pa se opet oseca…nije potpuno resen problem istog. Mislim da ste izabrali najbolju lokaciju…definitivno.

  • Odlicno mesto, ali sta cemo sa trafo stanicom?To se mora resiti nekako jer njoj nije mesto tako blizu ljudima i stambenim objektima

sinovoz