Grad

POŠUMLJAVANJE: Nove hrastove šume u zrenjaninskom regionu

pošumljavanje zrenjaninskog područja

JP „Vojvodinašume“ saopštilo je da je pošumljavanje zrenjaninskog područja postavljeno kao prioritet u ovom preduzeću prvenstveno zbog toga što se grad Zrenjanin, sa samo 3,2 odsto (oko 5.000 hektara) obraslog zemljišta, nalazi daleko ispod optimalne pošumljenosti.

 

Na osnovu kriterijuma razvijenih evropskih zemalja, gde je pod šumom 0,16 hektara po glavi stanovnika, ovo područje trebalo bi da ima 12.119 hektara šuma.

 

Zato je u Mužljanskom ritu, na ritskoj crnici, u periodu od 1986. do 2017. godine, pošumljavanjem čistina podignuto ukupno 528 hektara novih šuma hrasta lužnjaka.

 

„Osim toga, obavljena je i konverzija hibridne topole, vrbe, bagrema i američkog jasena na površini od 204 hektara, tako da se pod ovom plemenitom vrstom tvrdih lišćara na području srednjeg Banata sada nalazi 732 hektara novih šuma“, navode u Javnom preduzeću „Vojvodinašume“.

 

Do devedesetih godina prošlog veka na ovom zemljištu je sađena topola, jer je tadašnja industrija za proizvodnju celuloze potraživala velike količine sirovine. Po svaku cenu su podizani zasadi topole, čak i na zemljištima koja im nisu pogodna za razvoj. Zato su i ostvareni prinosi na kraju proizvodnog ciklusa bili veoma mali.

 

„Supstitucija postojećih vrsta drveća je obavljena na osnovu ukazane potrebe za unapređenjem postojećeg stanja, jer je zapremina sastojine bila ispod 100 kubnih metara po hektaru, a i zbog zamene stranih vrsta drveća autohtonim. Na ovaj način omogućeno je održivo korišćenje prostora u GJ „Mužljanski rit“ gde će osim ekonomske koristi, u budućnosti biti povećano skladištenja ugljenika kao ekosistemske usluge“, objašnjavaju u JP „Vojvodinašume“.

 

 

Značaj šuma za ljude je šire gledano nemerljiv

 

Zdrave šume, bujne po svom porastu, na najbolji mogući način utiču na kvalitet života ljudi i ostalog živog sveta jer su riznica kiseonika i prečistač zagađenog vazduha. Krošnje stabala služe kao prepreka kretanju čestica prašine i peska, apsorbuju neprijatne mirise iz industrijskih postrojenja i ublažavaju ekstremne temperature vazduha. Korenje stabala stabilizuje tlo i reguliše vodni režim u zemljištu. Od ostataka plodova, kore i grančica tokom vremena nastaje humus koji vezuje šest – sedam puta više vlage nego što iznosi njegova težina. Ovo je veoma važno, jer se voda sa rastvorenim mineralnim materijama tako zadržava u zoni korenovog sistema biljaka koje tu egzistiraju.

 

Ublažavajući snagu vetra, šuma sprečava raznošenje površinskog sloja oranice, pa i na taj način direktno utiče na povećanje prinosa poljoprivrednih kultura. Značaj šuma za ljude je šire gledano nemerljiv, a za neke životinje su čak od životne važnosti jer u njima nalaze sklonište i hranu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.