Grad

POSLEDICE JUČERAŠNJEG NEVREMENA: Ulice pod vodom, stradale i njive

ZRENJANIN, ŽITIŠTE – Olujno nevreme koje je juče zahvatilo i srednji Banat načinilo je ogromne štete u atarima, na pojedinim potezima stradali su usevi gotovo u potpunosti, a u Žitištu se bore sa nadošlim površinskim vodama.

nevreme-njive

– Štete u atarima Elemira, Mihajlova, Melenaca, na Mihajlovačkom drumu, ogromne su, negde su usevi uništeni i u potpunosti. Stradali su žito, kukuruz, suncokret, duvan… Tražiću hitnu sednicu zrenjaninskog Štaba za vanredne situacije – kaže za portal „Zrenjaninski“ član Štaba Mileta Vukov, inače i sam ugledni poljoprivednik, koji se zaputio na teren, da utvrdi razmere štete.

I načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan potvrđuje da stižu prvi izveštaji o štetama u atarima, ali kaže da je Štab za vanredne situacije sada preokupiran stabilizovanjem situacije u Žitištu, gde su površinske vode ugrozile deo naselja koje gravitira prema Torku.

– To je deo Žitišta koji već po pravilu ima problema sa nadzemnim i podzemnim vodama. Ljudstvo je na terenu, pumpe  neprekidno rade da bi se voda odvukala iz naselja i očekujemo danas normalizaciju stanja na terenu – kaže Šijan za naš portal.

nevreme-njive

Po rečima predsednika Saveta Mesne zajednice Žitište Nenada Glušca, nema ulice u kojoj voda nije stajala, a najteža situacija bila je oko zgrada u Železničkoj ulici, kao i u ulicama Veljka Vlahovića i Slavka Rodića.

– Priča je stara, a problem je zapuštena kanalska mreža – dodaje Glušac i ističe da su zaposleni u Javnom preduzeću „Razvoj“ na terenu, saniraju štetu, pa je situacija u odnosu na jučerašni dan nešto bolja.

Atila Terkelj iz Mihajlova ima duvan na nešto manje od hektara. Ili bolje rečeno, imao je. Jučerašnji grad potpuno je uništio zasad.

– Po mojoj proceni šteta je stoprocentna. Duvan sam osigurao, prijavio sam jutros štetu i videću šta će reći procenitelj. Kasno je za drugu žetvu, ne znam šta ćemo raditi. Jako se sekiram, jer ja od ovog živim, a imam ukupno tri hektara zemlje – veli Terkelj.

Duvana, inače, u Banatu skoro više i nema. U Mihajlovu ga je posejao još jedan poljoprivrednik – Robert Tot.

nevreme-njive

nevreme-njive

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz