Grad Vesti Zrenjanin

Posle gotovo tri decenije počinje izgradnja još jednog mosta (Foto)

izgradnja mosta
Foto: Zoran Bogaroški

Posle gotovo tri decenije u Zrenjaninu će početi izgradnja još jednog mosta, a pripreme za ovaj veliki posao uveliko su u toku. Naime, u sklopu nastavka izgradnje obilaznice oko grada, biće podignut most na Begeju, nadomak puta Zrenjanin – Klek.

 

Javno preduzeće „Putevi Srbije“ je saopštilo da ova faza radova podrazumeva izgradnju dela obilaznog puta oko Zrenjanina, u dužini od 3.685 metara, sa dve kružne raskrsnice i izgradnjom mosta preko kanala Begej. Ukupna ugovorena cena sa svim pratećim troškovima iznosi 423.172.530 dinara, sa porezom na dodatu vrednost. Očekuje se da ovaj posao bude završen do kraja godine.

 

„Sve eventualne posledice za nepoštovanje ugovorenog roka snosi izvođač radova“, ističe se u saopštenju Javnog preduzeća „Putevi Srbije“.

 

Deset mostova u gradu

 

Na području grada, inače, nalazi se deset mostova. Mali most je najstariji u gradu. Podignut je 1904. godine na mestu drvenog mosta. On spaja najstroži centar Zrenjanina sa četvrti nazvanom Mala Amerika. Po izgradnji, ovaj most i Veliki gvozdeni most punih šest decenija činili su jednu vezu između delova grada na suprotnim obalama Begeja. Prvobitan naziv mu je bio – Franca Jozefa most. Nakon Prvog svetskog rata dobija administrativni naziv „Karadžićev most“ koji, međutim, nikada nije zaživeo. Među žiteljima grada na Begeju on je jednostavno ostao – Mali most. Njegovo okruženje čini najinteresantniju arhitektonsku celinu starog gradskog jezgra. Most je sredinom osamdesetih godina ostao bez reke. Regulacijom Begeja ovde je stvoreno jezero, ali most nije izgubio na značaju. I dalje je jedan od simbola Zrenjanina, vekovnih težnji i njegovih žitelja da premošćuju reku, šireći i razvijajući grad na obe njene obale.

 

Magistralni most u Principovoj ulici najmlađi je gradski most. Pušten je u saobraćaj 1992. godine. Tada je formiran novi saobraćajni pravac kroz grad, kroz Principovu ulicu. Ovaj armirano – betonski most povezao je delove grada Šumica i Dolja.

 

Sada, gotovo tri decenije posle izgradnje ovog mosta, Zrenjanin će dobiti još jedan. On će spojiti dve obale Begeja. A sve za potrebe obilaznice, koja će rasteretiti teretni saobraćaj u gradu. Tome će se obradovati žitelji mnogih ulica kroz koje su prethodnih godina tutnjali kamioni.

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz