Grad

Pod prethodnu zaštitu stavljene dve vrlo lepe vile u ulici Carice Milice

vila brining
Vila Brining

Da su obale Begeja bile među najlepšim mestima za stanovanje govore i lepe građevine koje su nekada izlazile na reku. Danas, nažalost, izlaze na parking.

 

Reč je o dvema vilama u ulici Carice Milice, koje je Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin stavio pod prethodnu zaštitu.

 

Jedna od njih je Vila Polič, nazvana tako po prvom vlasniku Mihalju Poliču, a koja je sazidana 1936. godine. Tada se nalazila na obali Begeja. Sagrađena je u modernom stilu, odnosno stilu koji predstavlja prelaz od klasične arhitekture ka modernoj.

 

vila polič
Vila Polič

 

Druga je Vila Brining, takođe nazvana po prvoj vlasnici Rozaliji Brining. Zanimljivo je da je ovu zgradu projektovao lokalni zidarski majstor Josif Vajteršan.

 

Vilu je podigla Rozalija Panji, ćerka vlasnika ciglane Janoša Panjija. Udala se za Janoša Brininga, i sa njim, nakon očeve smrti, nastavila da upravlja ciglanom. Ova vila i dalje je u vlasništvu porodice, navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

A da je ovo nekada bio vrlo atraktivan potez za zidanje, govori i da se pored Vile Brining nalazila kuća Zorana Perišića, poslednjeg gradonačelnika Velikog Bečkereka, koja je, nažalost, srušena.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • Pod prethodnu zaštitu stavljene dve vrlo lepe vile u ulici Carice Milice

  LEPO, A ŠTA ĆE BITI SA SANDIĆEVOM KUĆOM, KOJA JE ODAVNO „ZAŠTIĆENA“!!!???
  POKAŽITE MAKAR MALO VOLJE I OVO ZAŠTIĆENO ZDANJE OBNOVITE, DA SE NE BRUKAMO!!!
  USPUT, IMAJU LI TE 2 KUĆE NEKOG NASLEDNIKA, KO SADA U NJIMA STANUJE!?
  ZAR IH NE TREBA VRATITI PRAVIM VLASNICIMA, ILI, NJIHOVIM NASLEDNICIMA!!!???
  PREKOR IZ ELEMIRA!

  • ja sam unuk Rozalije i Lajosa(a ne Janosa Brinninga mi zivimo u Nemackoj ali smo jos(moja mama)vlasnici te kuce puno toga su mam uzeli a gospodin Seselj prica da je moj pradeda bio tajkun i
   netreba nam nista vratiti.Ja mogu reci da to nije tacno.On je umro ne doziveci svojih 60godina zivota od puno rada. Video sa slike izgledao je kao da ima 80godina

   Snici